Durim Abazi – ÖZEL HABER

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev 30 Ekim’de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüşeceğini ve bu vesileyle Kosova’yı “mini Schengen” girişimine katılmaya davet edeceğini belirtti.

Başbakan Zaev, önümüzdeki Cuma  günü Vuçiç ve Rama ile görüşmesinin nedeninin bölgesel işbirliğini geliştirmek olacağını kaydederek, “Benim ülkemde komşularımızı seçmediğimiz söyleniyor ancak yardıma ilk gelenler onlar olurlar. Bu nedenle, Kosova’nın açık siyasi sorunlara rağmen kapsayıcı karakterinin bölge için bir öncelik olması nedeniyle Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk’tan ilk bölgesel girişime katılmasını bekliyoruz.

Zoran Zaev, başlangıçta bunun bölge vatandaşlarının Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’ın yanı sıra AB’deki dört özgürlüğünü değiştirmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

BAŞBKAN HOTİ DA ELEŞTİRMİŞTİ

Kosova ile Sırbistan arasında Trump’ın önünde imzalanan Washington Anlaşmasında “mini Schnegn” üzerinde mutabık kaldığı için, bu Kosova için büyük bir sınav olacak. Daha önce, Başbakan Hoti de dahil olmak üzere tüm Kosova faktörü Rama-Vuçiç-Zaev girişimine şiddetle karşı çıkmıştı.

“MİNİ SCHENGEN”, MİNİ YUGOSLAVYA DEMEK

Başbakan Hoti’nin partisinin genel başkanı Isa Mustafa da bu girişime karşı çıkmıştı. Balkanlar’da sözde bölge genelinde insanların ve malların serbest dolaşımını öngören “Mini Schengen”i kurmaya çalışan Arnavutluk, Sırbistan ve Makedonya’nın liderlerini eleştiren Kosova Demokratik Birliği (LDK) Başkanı Isa Mustafa, “Mini Schengen projesi, Hırvatistan ve Slovenya olmadığı bir proje olduğu için yeni bir Yugoslavya’nın kurulmasına öncülük ediyor” dedi.

LDK, Kosova devlet sınırlarının değişmesini desteklemediğinden bu tür projeleri desteklemeyeceğini belirterek, “Hangi mutfaklarda Batı Balkan ülkelerinin Gümrük Birliği, Batı Balkan ülkelerinin Ortak Pazarı ve en son olarak bu ülkeler arasındaki Mini-Schengen’in projeleri pişiriliyor? İlk bakışta çekici projeler gibi gözüküyorlar, ancak özünde, Arnavutluk’u içeren ama Hırvatistan ve Slovenya olmadan yeni bir Yugoslavya’ya yol açıyorlar.

Editör: TE Bilisim