Gözler milli futbolcunun sahalara döneceği tarihte. Çapraz bağları kopan Merih Demiral’ın ne zaman iyileşeceği futbolseverler tarafından merak ediliyor. Özellikle sergilediği futbolla Juventus’un vazgeçilmez futbolcusu olan Merih Demiral’dan hepimizi üzecek haber geldi. Çapraz bağları kopan yıldız futbolcu Kolarov’la çıktığı hava topunda yere ters basarak yerde kalmıştı. Peki Çapraz bağları sakatlığı nedir? Çapraz bağları kopan Merih Demiral ne zaman iyileşir?

ÇAPRAZ BAĞLARI KOPAN MERİH DEMİRAL NE ZAMAN İYİLEŞİR?

Juventus’tan yapılan açıklamaya göre; Milli savunma oyuncumuz Merih Demiral’ın sol diz ön çağraz bağlarının koptuğu belirtildi. 21 yaşındaki yıldız futbolcu sezonu kapattı. Durum böyle olunca Merih Demiral’ın EURO 2020’de Milli formayı giymesi zor gözüküyor.

ÇAPRAZ BAĞLARI SAKATLIĞI NEDİR?

Her yıl binlerce kişi dizlerindeki problemler nedeniyle doktorlara müracaat etmektedir. Hareketli bir hayat yaşamamızda dizin hayati bir rolü vardır. Bu hareketli hayat bize çok yükler bindirir. Dizin bu yüklere rağmen stabil olmasını onun bağları sağlar.Dizde iki grup bağ vardır: Çapraz bağlar ve yan bağlar.Çapraz Bağlar Çapraz bağlar dizin içerisindedir. Uyluk ve bacak kemiklerini birbirine bağlar. Gergin bir ip gibi dizin önüne arkaya kaymasını önler. Dizin normal olarak hareket edebilmesi için stabil olması gerekir. Bu bağlar çapraz denilmesinin sebebi, diz içerisinde birbirlerini çaprazlayarak durmaları nedeniyledir.Öndekine, ön çapraz bağ, arkadakine ise arka çapraz bağ (AÇB) denir.

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YIRTIKLARI

Ön Çapraz Bağ bacak kemiğinin (tibia) uyluk) kemiğine (femur) göre öne kaymasını önler. Şu durumlarda yırtılabilir:

* Hızlı bir şekilde yön değiştirme

* Hızlı koşarken aniden yavaşlama

* Yüksekten atlama

* Futbol oynarken olduğu gibi direkt çarpmalar

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YIRTIKLARININ TEŞHİSİ

Çapraz bağ yırtıldığında hemen bir ağrı olmayabilir. Ama dizinizin boşa gittiğini hissedersiniz ve bir kopma sesi duyarsınız. Diziniz 2-12 saat içerisinde şişer ve ağrı başlar. Bu durumda, buz uygulamanız ve dizinizi yukarıda tutmanız iyi olur. Daha sonrada ortopediste müracaat etmelisiniz. Yırtılmış bir Ön Çapraz Bağ ile yürürseniz ve koşarsanız, dizinizin kıkırdaklarını aşındırabilirsiniz. Çünkü ani hareketlerde bacak kemiği öne doğru kayar ve anormal sürtünmeler olur.

Ön Çapraz Bağ yırtıklarında teşhis esas olarak fizik muayene ile konur. Röntgen ve manyetik rezonans göntülemeden (MR) de faydalanılır. Ön Çapraz Bağın kısmi yırtıkları cerrahi bir tedavi istemeyebilir. Tam yırtıklar ise önemlidir, özellikle genç ve aktif kimselerde ameliyat gerekir.

Editör: TE Bilisim