Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar – 2021

Enerji kimlik kartı için gerekli belgeler ile enerji kimlik belgesi alınabilmektedir. Enerji kimlik belgesi 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre binalarda enerji performansının izlenebilmesi için verilen bir belgedir. Bu belge ile binanın enerji israfının önüne geçmek hedeflenmiştir. Çevrenin korunmasını arttırmak ve verimin dengeli kullanımı için bu belge zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu enerji kimlik belgesi için istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir;

Binanın mimari projeleri Isı yalıtım raporu TS 825 onaylı Binanın mekanik projeleri Binanın aydınlatma projesi Binanın yapı ruhsatı

Yukarıda sayılan belgeler ile enerji kimlik kartı başvurusu yapılmaktadır. Gerekli evraklar ilgili tapu müdürlüğüne götürülerek süreç başlamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? 2020 Enerji Kimlik Belgesi Almanın Yolları Nelerdir?

Güncel

Habere Git

Enerji kimlik belgesi 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre binaların zorunlu olarak yaptırdığı bir belgedir. Bu belge ile binanın enerjiyi etkin ve verimli şekilde kullandığı izlenebilmektedir. Enerji israfının önüne geçerek çevreyi korumanın sağlanması amaçlı binanın enerjiyi nasıl kullandığının sınıflamasının beyan edildiği belgedir. Bu belge her bina için zorunlu hale gelmiştir. Beyaz eşyalarda enerji kullanımına yönelik performans sınıflandırmaları ile A’dan G’ye en yüksek sınıftan en düşük sınıfa bir seviye belirlenmektedir. Aynı durum söz konusu bina enerji performans kullanımları içinde yapılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi, gerekli evrakları tamamladıktan sonra yaklaşık 1 gün içinde hazır olmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?

Enerji kimlik Belgesi bu belgeyi düzenlemek için izin almış kuruluşlar tarafından verilmektedir. Mühendis veya mimarlar bünyesinde yetkili kurumlar bu belgeyi verebilmektedir. Bu kurumlar Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Enerji kimlik belgesi mevcut binalar için ve yeni yapılacak binalar için yapılmak zorundadır. Müdürlüğün yetki verdiği şirketler https://www.enerji.gov.tr/merkeziteskilatlar linki üzerinden ulaşılabilir.

Enerji Kimlik Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Enerji kimlik belgesi evrakları tamamladıktan sonra yaklaşık 1 gün içinde hazırlanmış olur. İlgili belge verilen adrese kargo yapılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Alırken Dikkat Edilen Hususlar Nelerdir?

Enerji kimlik belgesi alırken dikkat edilecekler şu şekilde sıralanabilir;

Bina tasarrufuna dair belgeler

Bina ısı yalıtımı Bina ısıtma ve soğutma verimliliği Bina aydınlatma armatürlerinin durumu ve verimliliği Pencere ısı yalıtım verimliliği

Enerji Kimlik Belgesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Enerji kimlik belgesinde bulunması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Yapının genel durumu hakkında bilgiler Yapıyı düzenleyenlerin bilgileri Yapı kullanım alanının metre kare olarak bildirilmesi Binanın kullanım amacının açıklanması Yapı için kullanılacak enerji miktarı Yıllık tüketilen enerji miktarı her bir enerji türüne göre hesaplanmalı Belirlenen performans sınıflamalarından binaya uygun olanın belirlenmesi Enerji tüketimi ile oluşan sera gazının sınıflandırılması Yapı aydınlatma enerji tüketimi Yapının enerji sınıfı

Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları Nelerdir?

Enerji kimlik belgesi fiyatı binanın metrekare fiyatı üzerinden belirlenmektedir. Hesaplama yapılırken müstakil bir daire için belirlenen ücret 100 TL olmaktayken 15 daireli bir bina için bu ücret 20 liraya kadar düşebilmektedir. Bu rakamlar temsili olmakla birlikte yapıya verilen enerji kimlik kartı belgesinin fiyatı kartın alınacağı kurum tarafından net şekilde belirlenmektedir. Enerji kimlik kartı için birçok etmen değerlendirildiğinden bu fiyatlar her binaya göre veya her müstakil konuta göre değişmektedir. Binalarda bazı durumlarda bu fiyatlandırma binada bulunan dairelerin hesaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durumda okul, alışveriş merkezi ve hastane örnek olarak verilebilir. Fiyatın değişkenliği bina tiplerinin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bir bina için alınan belge binanın tümüne verilmiş olarak kabul edilir.

Enerji Kimlik Belgesi İçin Yapı Mantolama Şart Mı?

Enerji kimlik belgesi için yapı mantolama şartı aranmamaktadır. Söz konusu enerji kimliği için bir çok kriter değerlendirilmektedir. Bu yüzden enerji tasarrufu için sadece mantolamaya bakılmadığından mantolama şartı yoktur. Mantolaması olmayan bir yapı performans sınıflandırmasını tabi tutulduğunda buna göre değerlendirmeye alınacağı unutulmamalıdır.

Editör: TE Bilisim