Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyeti yürüten Oruç Reis araştırma gemisine iki periyot halinde toplam 82 gün refakat ve koruma sağladı.

Araştırma gemisini 82 gün boyunca  yalnız bırakmayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Doğu Akdeniz ve Ege’de 45 bin saat seyir yaptı, deniz karakol uçakları ve helikopterler tarafından 1170 saat, İHA tarafından 3 bin 600 saat uçuş gerçekleştirilerek mavi vatanın güvenliği için çalıştı.

Deniz Kuvvetlerimiz, MTA ORUÇ REİS’e Doğu Akdeniz’de 82 gün boyunca refakat etti.

Refakat ve koruma görevine, Kara Kuvvetleri Komutanlığının taarruz/genel maksat helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları da destek verdi.

ORUŞ REİS’İN ÖZELLİKLERİ NELER?

Oruç Reis jeofizik araştırma gemisi, modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik (2B/3B derin sismik, gravite, manyetik) sistemler bulunmakta. Deniz tabanını ayrıntılı bir biçimde haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracının (ROV) da mevcut. Su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanla donatılmış olan Oruç Reis gemisinde alınan verilerin işlenebilmesi adına çeşitli laboratuvarlar da bulunuyor.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi.

Bu laboratuvarların arasında analiz ve değerlendirmeye yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları bulunuyor. Gemide ayrıca uluslararası standartlara da uygun bir helikopter pisti bulunmakta ve bu sayede gemiye hava yoluyla ulaşmak da mümkün.

Araştırmalarını tamamlayan Oruç Reis Antalya Limanı’na döndü

İktisat

Habere Git

Dışişlerinden Yunanistan’a “Oruç Reis” cevabı: Türkiye için hiçbir hükmü yok!

Politika

Habere Git

Editör: TE Bilisim