Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile bakanlık iş birliğinde gerçekleştirilen, “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” kampanyası kapsamında düzenlenen “Söz Veriyorum” haftasının tanıtımında konuştu. Kayıp ve israfları önlemek, tüketiciyi bilinçlendirmek maksadıyla yola çıktıklarını belirten Pakdemirli, gidanikoru.com adresiyle vatandaşı isim, soy isim ve şehirlerini girip ‘evet ben de söz veriyorum’ diyerek Sofrana Sahip Çık kampanyasına destek olmaya davet etti. Pakdemirli, kampanya ile hızlı bir şekilde farkındalığın artmasıyla dünya rekorunun kırılmasının hedeflendiğini bildirdi. İşte, Bakan Pakdemirli açıklaması ve Sofrana Sahip Çık Kampanyası kapsamında Söz Veriyorum Haftası ile ilgili haber detayları…

3 GIDADAN 1’İ ÇÖPE GİDİYOR

Sofrana Sahip Çık kampanyasının dünyaya örnek olacak duruma geldiğini belirten Pakdemirli, salgın sürecinde insanların gıdanın önemini anladığının altını çizerek, Kovid-19 salgın sürecinin fırsat oluşturduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de gıda israfına dikkati çeken Pakdemirli, üretilen 3 gıdadan 1’inin çöpe atıldığını belirterek, “Örnek verecek olursak evimize 3 ekmek alıyorsak bir tanesini maalesef çöpe atıyoruz veya toplam tarım paydaşları sektörü 20 milyon tonun üzerinde buğday üretiyorsa biz bunun 3’te birini çöpe atıyoruz” dedi.

Sofrana Sahip Çık Kampanyası 21 milyon kişiye ulaştı

Pakdemirli, Sofrana Sahip Çık kampanyasının ana mesajının, “İhtiyacın Kadar Al-Geleceği Çöpe Atma” olduğuna işaret ederken, “Dijital ve sosyal medya aracılığıyla bugüne kadar 21 milyon kişiye ulaştık. İnternet sitemiz ‘gidanikoru.com‘ İngilizce ve Türkçe olarak detaylı bilgileri bulabileceğiniz, sürekli güncellenen ve tüketiciler için ipuçlarından en iyi uygulamalara ve kaynaklara kadar her türlü bilgiyi içeren bir yer olarak tasarlandı. Kampanyamızın ilk aşamasında farkındalık yaratmaya odaklandık. Artık milyonlara ulaştığımıza göre, bu yıl sonuna kadar ‘Söz Veriyorum‘ etkinliğimiz ile etkimizi artırmayı hedefliyoruz. Ekim ayındaki ‘Söz Veriyorum‘ haftasında, tüm Türkiye’yi gıda kaybını ve israfını azaltmak için harekete geçmeye çağıracağız. Bu eylem, özellikle gıda israfı konusunda ülke çapında bir farkındalık sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sofrana Sahip Çık Kampanyası Kapsamında israf ile mücadelenin önemi

Ayrıca, çiftlik, perakende ve hotel, restoran, kafe (HORECA) düzeyinde gıda kayıplarını azaltmak için kılavuzlar üzerine çalıştıklarını da aktaran Pakdemirli, “Türkiye gıda sektöründe çok iddialı. Sektörün toplam büyüklüğü 66 milyar dolar civarında. Gıda kaybının sadece yüzde 2’sini önleyebilseydik, bu 360 bin asgari ücretlinin yıllık maaşına eşit olurdu. Gıda kaybının yüzde 5’ini önleyebilirsek, bu rakam bir milyon insanın maaşına eşit. Bu rakamlar bize gıda kaybı ve israfı ile mücadelenin önemini gösteriyor.” dedi.

Sofrana Sahip Çık Kampanyası için: Ben sözümü verdim

Bakan Pakdemirli, sosyal medya hesaplarından da “sofranasahipcik.com” sitesi üzerinden kampanyaya katıldığına ilişkin bir video yayımladı. Pakdemirli, videoda şu değerlendirmede bulundu:

“Huzurlarınızda ilk sözü vermek ve yeni bir dünya rekoruna giden yolda kampanyamızı başlatmak istiyorum. Her lokmanın ve her yudumun kıymetini bileceğime, gıda kaybı ve israfını ve olumsuz çevresel etkilerini önlemek için kendi adıma var gücümle sorumluluk alacağıma, yiyecek ve içecekleri ihtiyacım kadar alıp, bilinçli tüketip, israf etmeyeceğime söz veriyorum.”

Kampanyaya katılım butonuna basan Pakdemirli, “Ben sözümü verdim, şimdi sıra sizde. Sizler de telefonunuzdan, tabletinizden, bilgisayarınızdan ‘sofranasahipcik.com’a girip dünya rekorumuzun bir parçası olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, sosyal medya paylaşımında, “Sofranasahipcik.com adresine girip söz ver. Bu paylaşımın altına #SofranaSahipÇık etiketiyle birlikte adını yaz. Senin adına 100 fidan dikelim.” bilgisine de yer verdi.

Bizler de Diriliş Postası ailesi olarak bugünkü gazete manşetimize taşıdığımız sözü tekrar ediyoruz: Devlet millet el ele sofralarımızdaki tehlikeyle mücadele için; Gıdanı koru, israfı durdur!

Diriliş Postası Gazetesi 22 Ekim 2020

Habere Git

Editör: TE Bilisim