Eğitim sisteminde yaşanan hızlı değişimler yeni modellerin ortaya çıkması ile tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu değişim ülkemizde de karşılık buluyor. Son yıllarda yaygınlaşan S.T.E.M. eğitim modeli bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik temelli oluşturularak öğrenciyi sorulara cevap veren konumdan soru soran ve deneyerek öğrenen konuma doğru götürüyor. Bu anlayış çerçevesinde Türkiye Gençlik Vakfı  İCATHANE projesi ile Türkiye’nin birçok noktasında İcathaneler kurarak ortaokul ve lise öğrencilerine bilimi sevdirmek ve onları teknolojiyi kullanan konumdan teknoloji geliştiren konuma taşımayı hedefliyor.

EĞİTİME KİMLER KATILABİLİYOR?

Ortaokul ve lise öğrencilerinin (5, 6, 7, 8, 9,10 ve 11. sınıflar) yararlanabildiği İcathane projesi tamamen ücretsiz olup 36 hafta boyunca devam eden eğitimlerden oluşmaktadır. Her öğrenci bu 36 haftalık süreçte Kodlama, Endüstriyel Tasarım, Robotik atölyelerine sırasıyla katılıp eğitim sonunda öğrenciler temel seviyede mobil uygulama geliştirme, bilgisayar programı yazma, 3 boyutlu tasarım ve üretim, elektronik devre tasarlama ve robotik sistem tasarlama yetenekleri kazanmış oluyor. Bir senelik eğitimini tamamlayan öğrenciler bir sonraki sene proje ve robot yarışmalarına katılacak şekilde İcathane’de çalışmalarına devam edip sertifika almaya hak kazanıyor.

100.000’DEN FAZLA KATILIMCI İLE ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Yurt içi ve yurt dışından katılan yaklaşık 500 farklı öğrenci ile model uçak, sanal gerçeklik, 3d yazıcılar, elektronik, robotik alanlarında atölye çalışması yapan İcathane olarak başladığı günden beri Teknofest’te Sibernetik, mekanik, elektronik, Cezeri Makineleri, Da Vinci Mekanizmaları üzerine 100.000’den fazla katılımcıya bu alanlarda eğitimler ve workshoplar düzenleyerek teknoloji / bilim tarihi farkındalığı oluşturuyor.

2020 SONUNDA 30 BÜYÜKŞEHİRDE HİZMET VERECEK

Diğer taraftan tam bir İcathane olarak tasarladığımız ve Anadolu’yu karış karış gezecek olan seyyah İcathanemizde 2020’nin başlarında yollara çıkacak. Anadolu’yu karış karış gezecek olan seyyah İcathane gittiği her yerde bilim şenliği alanına dönüşerek Kodlama, Endüstriyel Tasarım, Robotik, Cezeri Makineleri, Da Vinci Makineleri, Fizik, Kimya, Biyoloji Atölyeleri vb. birçok alanda gençlerin heyecanına heyecan katmaya ve meraklarını beslemeye yardımcı olacak. Bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiğimiz İcathanelerimizin, İstanbul’dan sonra Anadolu’da da faaliyete girmesi için 8 ilde daha çalışmalarını başlatan TÜGVA 11 ilde’ de 1500’den fazla öğrenci ile 36 hafta boyunca atölye çalışmaları yapacak.

BAŞVURU NE ZAMAN VE YAPILIYOR?

İcathane 2018 – 2019 döneminde 130 öğrenciye 36 hafta boyunca, Kodlama Eğitimi, Robotik Atölyesi, Endüstriyel Tasarım Atölyesi, Havacılık ve Uzay Kulübü alanlarında eğitim veren icathane başvuruları 16 Ekim’ de başladı. 25 Ekim’ e kadar devam edecek başvurulara  öğrenciler http://tugva.org/icathane/   adresinden  ulaşabilirler.

Editör: TE Bilisim