Bu akşam Ramazan-ı Şerif’in 18. gecesini idrak edmekteyiz. Bu gecede yani 10 Mayıs Pazar’ı 11 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan, Ramazan’ın 18. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır, hangi sureler okunur, ne zaman kılınır? Ramazanda kılınacak namaz [gün gün detaylar için tıklayın], tesbihat, dua ve ibadetler arasında yer alan ve Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem tarafından ümmetine tavsiye edilen bu geceye özel namazın ve teravih namazının fazileti merak ediliyor. Mağfiret günlerinin sonuna yaklaştığımız bu mübârek ayın manevi bereketinden daha çok istifade edebilmek için gün gün yapılacak ibadetler araştırılmaya devam ediyor. Peki, Ramazan’ın 18. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 18. gecesi kılınacak namaz ve teravihin önemi, faziletleri nelerdir? Konuya dair merak edilen bilgileri haber detayından okuyabilirsiniz.

NOT: Ramazan’ın 19. gecesi (11 / 12 Mayıs gecesi) kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? haberini okumak için tıkalayın!

Ramazan’ın 18. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 18. gecesi kılınacak namaz ve teravihin önemi

Ramazan ayının 18. gecesi (10 Mayıs Pazar’ı 11 Mayıs Pazartesi’ye bağlayan gece) kılınacak namaz; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyuru ki; Kim bu gecede, her rekatta 1 Fâtiha-i Şerife, 3’er Âyetü’l-Kürsî, İhlâs, Felak ve Nâs surelerini okuyarak dört rekat namaz kılarsa, anasından doğduğu gibi günahlarından soyunup çıkar. Azrail Aleyhisselâm o kimseye geldiği vakit, kendisini Cennet ile müjdeler.’

Bu gece kılınacak 4 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 4 rekat namazın vakti, akşam namazından itibaren imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır.

Namazın kılınış şekli ise öğle ve yatsı namazının sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 4 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 18. GECESİ TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR? Ramazan-ı Şerif ayının 18. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Bu gecede teravih namazı kılan kimseye, Şehitler ve gazilere verilen ecir gibi ecir ihsân edilir. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

Şehitlik mertebesi, Allâhu Teâlâ indinde peygamberlikten sonraki en yüksek mertebedir. Peygamberlerden sonra derecesi en yüksek olanlar, şehitlerdir. Şehitler, Allahu Teâlânın sevgili kullarıdır. Cennet-i A’lâ’da şehitler için sonsuz nimetler hazırlanmıştır. İman ile ölen ve Cennet’e giren hiçbir kimse, dünyâya tekrar gelmek istemez. Fakat şehitler için durum böyle değildir. Onlar, tekrar dirilmeyi ve tekrar şehit olmayı arzu ederler. Bu arzuları, şehitlik mertebesinin [şehâdet ânında şâhit oldukları, kendilerine bahşedilen büyük esrârın] Cennet nimetlerinden daha tatlı olmasından dolayıdır.

Şehitlerin, kul hakkından başka tüm günahlarının affedileceği Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.) tarafından müjdelenmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm’de şehitler ile alakalı Âyet-i Kerîmelerden bir örnek; Bismillâhirrahmânirrahîm,

‘وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ اَمْوَاتٌۜ بَلْ اَحْيَٓاءٌ وَلٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ’ / ‘Ve-lâ tekûlû li-men yuktelü fî-sebîlillâhi emvât; bel ahyâ’ün-ve-lâkin-lâ teş’urûn’

Meâl-i Âlîsi: ”Allah (c.c.) yolunda öldürülenler için ‘ölüler’ demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz!”

Allâh (c.c.) yolunda savaşa çıkan kimse; ölürse Şehit, sağ kalırsa gazi olur. Şehitlik ve gazilik için elbette öncelikle iman şarttır. Allâhu Teâlâ, kendi Zât-ı Celîli yani İslâm dini yolunda cihâd etmenin önemi hakkında buyurur ki;

-‘Onlar (iman şerefi ile müşerref olan müminler), hiç kimsenin kınamasından çekinmeksizin Allah yolunda cihad ederler.’ [Sûre-i Mâ’ide, Ayet: 54]

-‘(Habîbim!) De ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, hanımlarınız, aşiretiniz (hısım, akraba ve yakınlarınız) kazandığınız mallarınız, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret ve hoşlandığınız meskenler, eğer sizlere Allâhu Teâlâ’dan, Resulünden ve Allah yolunda cihad etmekten daha sevgili ise, Allâh’ın emri gelinceye kadar bekleyin!(cümle tehdit ve korkutma anlamı ifade eder). Allâh, fâsıklar güruhunu hidayete erdirmez.’ [Sûre-i Tevbe, Âyet, 24]

Daha birçok Âyet-i kerîmede cihadın öneminden bahsedilmekle beraber Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem’in de konuya dair bazı Hadis-i Şerifleri şöyledir;

-‘Allah yolundaki bir savaşta bir saat durmak, 60 yıl ibadetten üstündür.’ [Feyzu’l-Kadîr]

-‘Cihada çıkan bir gaziyi donatan, cihad etmiş gibi ecre kavuşur.’ [Buhârî]

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve Salevât-ı şerifeler okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE İHSAN EDİLEN MÜKÂFÂT

Mübârek ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: TE Bilisim