Tevfik Durul

Türkiye, “Yeniden Asya” politikası sayesinde hızla gelişen Asya kıtası ile farklılıkları gözeterek ancak bütüncül bir anlayış eşliğinde iş birliğini ilerletecek önemli adımlar atacak.

Asya’nın küresel siyaset ve ekonomide yükselen konumuna paralel olarak Türkiye’nin dış politikasındaki önemi ve ağırlığı da giderek artıyor.

Diplomatik kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, Yeniden Asya girişimi, Türkiye ve Asya ülkelerinin son 20 yılda kaydettiği gelişime doğru orantılı ortaya çıkan fırsatların yeniden değerlendirilmesi amacını taşıyor.

Ankara’da 3-9 Ağustos’ta düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Yeniden Asya” başlığıyla duyurduğu, kıtaya daha güçlü şekilde odaklanmaya dayanan girişim, Türkiye’nin mevcut siyasi ve ekonomik kurumsal taahhütlerinden herhangi bir uzaklaşma ya da eksen kaymasını teşkil etmiyor.

Türkiye’nin Asya ülkeleriyle olan iş birliği potansiyelini değerlendirmeyi önceleyen inisiyatif, Türkiye için “Asya’ya yeniden odaklanma” sürecini başlatıyor. Asya’nın bir parçası olan Türkiye, derin tarihi ve kültürel bağları olan bu bölgeyle ilişkilerini Yeniden Asya politikasıyla daha da geliştirmeyi hedefliyor.

Türkiye, Asya’nın sunduğu yeni fırsatları değerlendirecek

Dünya nüfusunun ağırlık merkezi konumundaki Asya, kültürel ve ekonomik çeşitlilik açısından hızlı bir gelişim sergilerken, Türkiye de bu gelişimin getirdiği yeni fırsatlardan yararlanmayı amaçlıyor.

Asya’nın en batısında konumlanan Türkiye’nin binlerce yıllık ilişkileri olan Orta Asya coğrafyasından Güney Asya’ya kadar çok sayıda ülkeyle daha da yakınlaşması öngörülüyor.

Çin, Japonya ve Güney Kore gibi dünyada liderlik yapan ülkelerle yüksek teknoloji, enerji ve endüstri 4.0 gibi alanlarda, bölgedeki az gelişmiş ülkelerle de kalkınma ve altyapı projelerinde ortak çalışılabileceği aktarılıyor.

Dışişleri Bakanlığı eş güdümden sorumlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yeniden Asya girişimiyle ilgili eş güdümü sağlamakla görevlendirdiği Dışişleri Bakanlığının, bu kapsamda ilgili diğer bakanlıklar ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi kurumlarla koordinasyon halinde projeler yürütmesi bekleniyor.

Bölgeye bütüncül bakış

Kültürel derinlik ve çeşitliliğiyle dikkati çeken Asya ülkelerinin farklılıkları gözetilerek kurgulanan “Yeniden Asya” politikası, bölgeyi bütüncül bir perspektifle ele alacak. Söz konusu inisiyatif, son yıllarda Asya kıtası ile artış ivmesindeki ekonomik ve ticari işbirliklerine de önemli katkı sağlayacak.

Editör: TE Bilisim