Hicrî 1441 senesi bugün nihayete erip, bu akşam 1442 senesi idrâk ediliyor. Senenin ilk ayı Muharrem-i Şerîf aynı zamanda Eşhur-i Hurum yani 4 Haram Ay’dan biri olması dolayısıyla faziletine binaen bu akşam kılınacak namazlar ve okunacak dua, zikir ve tebihler merak ediliyor. Özellikle de ilk 10 gününün manevi önemine dair birçok rivayet bulunan bu mübârek ayın gecelerini ve gündüzlerini oruç, Kur’ân-ı Kerim ve namazlarla ihya etmek ehemmiyet arzetmektedir.

Muharrem-i Şerif ayı, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimizden rivayet edilen bilgilere göre Ramazan-ı Şerif’ten sonra oruç tutmanın en kıymetli olduğu zaman dilimidir. Bu ayda farz ibadetler başta olmak üzere bol bol nafile ibadetler yapılmalı, mümkünse ilk 10 günü veya imkan yoksa Aşure günü ile beraber öncesinde ve sonrasındaki günler de dahil olmak üzere 3 gün oruç tutulmalıdır.

Muharrem ayının 1. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Muharrem ayının ilk gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellemin Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret etmesi, Hz. Ömer Efendimizin halifeliği sırasında Hicri takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayı da Hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir.

2 REKAT NAMAZ

Muharrem-i Şerif ayı, Eşhur-i Hurum yani 4 haram aydan ilki olup aynı zamanda senenin de ilk ayı olma özelliğini yaşımaktadır.

Muharrem ayının 1. gecesi kılınacak namaz; Muharrem’in ilk gecesi akşam ile yatsı arasında Allâhü Teâlâ’nın rızâsı için 2 rekat namaz kılınır.

Namaza nasıl niyet edilir?

‘Yâ Rabbi! Bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi hakkımızda mübârek eylemen, afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eylemen, dünyevî ve uhrevî saâdetlere nâil kılman ve rızâ-yı şerîfin için, Allâhü Ekber.’

Namazda hangi sureler okunur?

Muharrem ayının ilk gecesi kılınan 2 rekat namazın her rekatında 7 Fâtiha-i Şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazın kılınma usûlü aynen öğle ve yatsı namazlarının son sünneti gibidir.

Namazdan sonra okunacak dualar neler?

2 rekat namaz tamamlandıktan sonra;

11 kez; ‘Lâ-ilâhe illallâhü vahdehû lâ-şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît, ve-hüve Hayyün lâ-yemût, bi-yedihi’l-hayr, ve-hüve alâ-külli-şey’in kadîr.’ duası okunur.

11 kez istiğfâr-ı şerîf, ‘Estağfirullâhe’l-Azıym ve etûbü ileyk!’

11 kez Salevât-ı şerîfe, ‘Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammed’ okunup Allâhü Teâlâ’ya dua ve niyâzda bulunulur.

Duâda, husui olarak geçmiş senenin günâhlarının affolunması ve yeni seneye günahsız girmek için tazarru’ ve ilticâda bulunulur.

Muharrem ayının birinci gecesi ayrıca 4 rekat tesbih namazı kılınabilir.

TESBİH NAMAZI

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir;

‘Yâ Rabbi! Bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhiyene, rızâ-yı ilâhîne ve hidâyet-i ilâhiyene mazhar eyle, yeni açılan amel defterimi rızâ-yı ilâhîne muvâfık amellerle doldurmayı nasip ve müyesser eyle, beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur Allâh’ım, Rızâ-yı şerîfin için Allâhu Ekber!’

Tesbih namazında (15 tesbihden sonra) şu sûreler okunur:

Rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî, Rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âmene’r-Rasûlü… (Sûre-i Âl-i İmrân’ın ilk 2 âyeti de ilâve edilerek) Rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî… Rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 İhlâs-ı Şerîf.

Namazın ardından bolca tevbe-i istiğfâr edilir, salevât-ı şerîfe getirilir ve dualar edilir.

6 REKAT NAMAZ

Ayrıca yine isteyen ve imkanı olanlar üç selamla 6 rekat namaz kılabilir. Her rekatta Fâtiha-i Şerîfeden sonra sonra bir kere Âyete’l-Kürsî, 11 kere İhlas Sûresi ve 23 kere de şu tesbih duası okunur: ‘Sübhâne’l-Meliki’l-Kuddûsi sübbûhun kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâ’iketi ve’r-Rûh’.

TEHECCÜD VAKTİ 4 REKAT NAMAZ

Muharremin ilk gecesi gece yarısından sonra kalkıp Allâh rızası için 4 rekat namaz kıldıktan sonra kıbleye yönelerek oturup tam bir itikad ve hulûs-u vicdan ile kalbi Allâh-u Te’âla’ya yönelici olduğu halde 1001 defa Duhâ Sûresi’ni okuyan ve sonrasında:

”Ya Rabbi! Bu sûre’i şerîfe hürmetine ve bu âyet-i kerime ile hitap edilen Rasûl-ü Ekrem’in hürmetine bu seneyi benim evlâd-u ‘ıyâlim hakkında mübarek ve mes’ud kıl” diye dua eden kimse o senenin sonuna kadar rızık ve geçim hususunda sıkıntıya düşmez. [Kenzü’l-Havâs 2/52]

Editör: TE Bilisim