Çin’den 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen Sinovac korona aşılarından rastgele alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 14 gün sürecek olan analiz süreci başlatıldı.

14 günlük inceleme süreci bugün tamamlandı. Aşılamanın perşembe veya cuma günü başlaması bekleniyor.

Bu kapsamda, aşı için randevu da verilmeye başlandı.

AŞI İÇİN 4 AŞAMA

Bu süreçte aşılar, Sağlık Bakanlığı’na ait iklimlendirme özelliğine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.

Bilim Kurulunca, çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi.

Buna göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlandı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLK SIRADA

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstündekiler ile yaşlı ve engellilerle koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada aşı, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara uygulanacak.

Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Editör: TE Bilisim