Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Büyükelçisi Alexander Botsan Harchenko, Belgrad’daki basına verdiği demeçte, Rusya’nın Belgrad’dan bir davet alması halinde Sırbistan ile Kosova arasındaki müzakerelere katılacağını belirtti.

Alexander Botsan Harchenko, Rusya ve BM Güvenlik Konseyi onayı olmadan iki ülke arasındaki anlaşmanın söz konusu olmadığını ifade etti

Harchenko, Rusya’nın Belgrad ile Priştine arasındaki görüşmelerden her zaman yana olduğunu, ancak hızlı bir çözüm arzusundan rahatsız olduğunu kaydetti.

YA VERGİ YA DİYALOG

Rusya’nın çözüm istemediğine dair sözlerin yanlış olduğunu ve Sırbistan üzerinden bölgede nüfuzunu korumak istediğini diyen Harchenko, “Rusya’nın ilgisi her zaman müzakerelerin yeniden başlamasıdır.” ifadelerini kullandı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog, Kosova’nın Sırbistan ve Bosna-Hersek’in ithalatına yüzde 100 vergi koyduğu 2018’in sonunda askıya alındı. Sırbistan diyaloğa geri dönmesi için, verginin kaldırılmasını şart koşmuştu, ancak Kosova, uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, aldığı kararından geri dönmüyor.

Geçtiğimiz sene, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray Kosova-Sırbistan diyaloğundaki özel elçi gönderdi. 2011 yılında başlatılan bu süreç, ABD desteğiyle Avrupa Birliği tarafından sürekli olarak aracılık edildi.

SIRBİSTAN KOSOVA’YI KABUL EDERSE VERGİ KALDIRILIR

Diğer yandan Kosova eski Başbakanı Ramush Haradinaj, Sırp ürünlerine yönelik vergiyi artırma kararının beklenmedik olmadığını, çünkü yüzde 10 verginin artırılabileceği konusunda uyardıklarını vurgulamıştı.

Ramush Haradinaj, verginin ancak Sırbistan’ın Kosova’yı bağımsız bir ülke kabul ettiğinde kaldırılacağını belirterek, şu sözlere yer vermişti: “Bunlar Kosova’nın egemen kararları. Normalite geri gelirse, Sırbistan’ın saldırganlığı durur, enerji anlaşmasına saygı gösterilir ondan sonra verginin kaldırılmasını tartışabiliriz. Ancak bunlar Kosova’nın egemen kararları. Kosova, Kosova’nın “yeterince tolere edildiğini” vurguladı ve AB’nin Sırbistan’ın saldırganlığını durdurmasını bekledi, ancak bu olmadı.”

Editör: TE Bilisim