Teknolojinin gelişmesiyle insanların sosyal medya derinlikleri günbegün ön plana atılmakta, insanlar günlerinin büyük bir bölümünü internette dolaşmak harcamaktadır.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg henüz öğrenciyken küçük bir yurt odasında kurduğu ve şimdi dünyanın en büyük sosyal medya ve haber platform sitesini kurdu.

Günümüzde kuruluş amacından farklı alanlarda ismi anılıp, haber ve reklamı tek merkezde topladığı için gazetecilik ekosistemine zarar vermekle suçlanan ABD’li şirketin, son yıllarda gerçekleştirdiği habercilik odaklı eğitim projeleri ile bu konuda kendisine yöneltilen eleştirileri minimum seviyeye indirmeye çalışıyor.

Facebook’un uluslararası haber ajansı The Guardian, BBC News ve The Washington Post gibi dev yayıncılarla içerik anlaşmaları olup, geçen senenin kasım ayında İngiltere’de yaklaşık 80 yerel gazeteciyi eğitmek için 6 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu duyurmuştu. Aynı programı başka ülkelerde de uygulamaya koyacağını duyuran Facebook, rotasını bu kez Türkiye’ye çevirdi.

12 AYLIK EĞİTİM

İstanbul’da yer alan Kadir Has Üniversitesi ve Habitat Derneği iş birliğiyle Türkiye’deki gazeteciler ve gazetecilik öğrencileri için bir eğitim programı başlatan Facebook, dijital gazetecilik, sosyal medya platformları ve hikayeleştirme konularında çok değerli eğitimler verecek.

Eğitimin 12 ay süreceğini belirten yetkililer, bu süre zarfından binden fazla gazeteci ve gazetecilik öğrencisini eğiteceklerini dile getirdi. Facebook, programının ilk ayağı kapsamında 21-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’daki topluluk merkezinde 12 gönüllüye eğitim verdi. Programın ikinci aşaması ise Facebook ve Instagram’da hikaye anlatımına odaklanacak.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü ve Habitat ağındaki gönüllüler tarafından verilecek eğitim iki gün sürecek. Öğrenciler, düzenlenen oturumlarda Facebook Live, Instagram Hikayeler ve IGTV gibi özellikleri kullanarak video odaklı hikaye anlatımı, yalan haber, nefret söylemi ve telif hakları konularında bilgi alacak.

Eğitimler ilk önce İstanbul’da ardından ilerleyen dönemlerde ise Türkiye’de farklı noktalarda eğitim verilmesi de hedefleniyor. Türkiye’deki tüm gazeteci ve gazetecilik öğrencilerine açık ve ücretsiz olarak verilen eğitimlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Habitat Derneği’nin resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim