Saim Tut

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Ürdün’de kendisine eşlik eden gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Muhalefet partilerinin çeşitli bahanelerle yeni Anayasa için engeller çıkarmasının toplumu soğutacağının altını çizen Davutoğlu, bu yüzden partisinin Anayasa yazma kararı aldığını belirterek şöyle konuştu:

Mayısta meciste

“Bu kapsamda akademisyenlerle, daha önce ve şu an komisyonlarda bu konuda çalışmalarda bulunan arkadaşlarla heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirdik ve yaklaşık bir ay içerisinde de, her kesimin görüşlerini de alarak Meclis Anayasa Komisyonuna bu teklifi getireceğiz.”

Yeni Anayasa’nın millete sunulması için gereken 330 vekil çoğunluğunun sağlanacağını kaydeden Davutoğlu, Anayasa içeriğine ilişkin şunları söyledi: “Farklı bir Anayasa hedefliyoruz. Özgürlükçü, niteliği ve insan onuru öne çıkacak, milletin ihtiyaçlarına cevap verecek demokratik bir Anayasa yazmamız gerek. Böyle bir Anayasa’nın yazımını sağlayıp Meclis’e sunacağız. Anayasa’nın Meclis’te 330 ve üzerinde bir destek bulacağına inanıyorum” Davutoğlu, ayrıca Anayasa’da partili Başkanlık sisteminin de bulunacağını kaydetti.

1 ay sonra Meclis’te

Muhalefet partilerinin zorluk çıkararak yeni Anayasa için engeller çıkarmasının toplumu soğutacağının altını çizen Davutoğlu, bu yüzden partisinin Anayasa yazma kararı aldığını belirterek, “Bu kapsamda akademisyenlerle, daha önce ve şu an komisyonlarda bu konuda çalışmalarda bulunan arkadaşlarıyla heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirdik ve yaklaşık bir ay içerisinde de, her kesimin görüşlerini de alarak Meclis Anayasa Komisyonuna bu teklifi getireceğiz” dedi.

330 vekili buluruz

Yeni Anayasanın millete sunulması için gereken 330 vekil çoğunluğunun sağlanacağını kaydeden Davutoğlu, Anayasa içeriğine ilişkin şunları söyledi: “Farklı bir Anayasa hedefliyoruz.Özgürlükçü niteliği ve insan onuru öne çıkacak, milletin ihtiyaçlarına cevap verecek demokratik bir Anayasa yazmamız gerek.Böyle bir Anayasa’nın yazımını sağlayıp meclise sunacağız. Anayasa’nın Mecliste 330 ve üzerinde bir destek bulacağına inanıyorum”

Vatandaşın hakları ön planda

Anayasa tekliflerindeki önerilerinde partili başkanlığın olup olmayacağı sorusuna cevap veren Davutoğlu, başkanlığın zaten partili Başkanlık olduğunu partisiz bir Başkanlık sistemi olamayacağı söyledi. Başbakan, ayrıca özgürlükçü vatandaşı esas alan devletin değil vatandaşın haklarını öne çıkaran ve güçler ayrılığı prensibine dayanan bir Anayasa arzuladıklarını ve bunun Başkanlık sisteminde olabileceğini kaydetti. Davutoğlu, başkanlık sistemiyle kuvvetler arısında kesin ayrımın sağlanacağı aktardı.

Ateş çemberinin ortasındayız

Başbakan Davutoğlu, artan terör saldırılarının halk üzerinde oluşturmak istediği korku psikolojisi ve alınan önlemlere ilişkin soruyu şöyle cevapladı: ”Güvenlikle ilgili olarak alınacak tedbirler var ve biz bunları alıyoruz. Öyle bir ateş çemberinin ortasındayızki engellediğimiz terör saldırılarının sayısını sadece biz biliyoruz.

Ülkenin birkaç ilçesinde de olsa yoğun güvenlik operasyonları yürütüyoruz. Bu arada vaatlerimizi yerine getiriyoruz. Yeni Anayasa ile ilgili süreci işletiyoruz. Arada diplomatik temaslar gerçekleştiriyoruz. Bütün bu gündemin her birini ayrı bir psikolojiyle yürütmek lazım. Hayat böyle akıyor. Tek konu güvenlik değil.”

PKK’nın akıl hocası FETÖ

Türkiye’ye karşı terör örgütlerinin birleşmesi ve Paralel Yapı’nın PKK’ya verdiği desteğe ilişkin bilgiler veren Başbakan, PKK-Paralel-CHP ve HDP’nin ortak hareket ettiğinin tespitini yaparak,”Ve bütün bu terör örgütleri birbirlerine lojistik destek sağlıyor. PKK’nın algı operasyonunu paralel örgüt yapıyor. Paralel örgütün gösterdiği şeyi PKK kullanıyor. Paralel örgüt MİT tırları operasyonu yapıyor, doğrudan Cumhurbaşkanımızı, beni ve MİT müsteşarımızı hedef alıyor” dedi ve şöyle devam etti:

4’lü ittifak kurdular

“Peki uluslararası camiada Türkiye DAEŞ’e destek veriyor algısını yayan kim? Paralel Yapı. Bunu Kobani olayında kullanan kim? HDP. Peki bunu siyasi kampanyaya dönüştüren kim? CHP. Bakın aynı anda kaç unsurla birlikte uğraşmak zorundayız. Ve burada Paralelin bir orkestrasyonu var. Sadece tek başına bir aktör değil, orkestra ediyor.”

Editör: TE Bilisim