Dünya ülkeleri Covid-19’a karşı sıkı tedbirlerle mücadelesini sürdürürken mutasyonaa uğramış koronavirüsü tespitine ilişkin alınan bilgiler tedirginliğe yol açtı. Vatandaşlar, İngiltere’de tespit edilen B.1.1.7 virüsü nedir, ne demek? sorusunun yanıtını merak ederken, Koronavirüs B.1.1.7 virüsü ile ilgili araştırmalar sürüyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tespit edilen virüsün Covid-19’dan yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğunu açıklayarak 2021 yılında yaşanabilecek küresel dalgalanmaya karşı uyarılarda bulundu. Peki B.1.1.7 virüsü nedir, ne demek? İşte, koronavirüs B.1.1.7 virüsü ile ilgili önemli açıklama…

B.1.1.7 virüsü nedir, ne demek? Koronavirüs B.1.1.7 virüsü ile ilgili önemli açıklama

Tüm dünya Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken İngiltere’den gelen haber tedirginliğe yol açtı. Mutasyon geçiren koronoavirüs B.1.1.7 virüsünün tespit edildiği ve bu virüsün Kocid-19’a göre yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu, risk gruplarının ve etkilerinin ise henüz net olarak bilinmediği belirtildi.

Bugüne dek 2 milyondan fazla vakanın tespit edildiği İngiltere’de mutasyona uğramış corona virüsü tespit edildi.

Belçika ve Hollanda mutasyonunun yayılmasını engellemek amacıyla İngiltere’ye uçuşları durdururken, Almanya ve Fransa’nın da benzer bir adım atacağı belirtildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson “Mutasyon geçirmiş corona virüsü önceki virüse göre yüzde 70 daha bulaşıcı” olduğunu duyurmasının ardından İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, mutasyona uğramış yeni corona virüsünün kontrolden çıktığını açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den açıklama

Corona virüsünün mutasyona uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Bilim Kurulu üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü şu ifadeleri kullandı:

“İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir. Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor. Hastalığın kliniğini, risk gruplarını ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğini ise şimdilik bilemiyoruz. Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Ama, dikkatli olmamız ve tedbirlere uymakta ihmalkarlık yapmamamız gereken günlerdeyiz.”

20 Aralık koronavirüs tablosu; Bugün korona nedeniyle 246 kişi vefat etti, 20 bin 316 kişiye yeni tanı konuldu

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim