Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Libya arasında deniz yetki sınırları mutabakatı çerçevesinde anlaşılan bölgenin 24 parsele ayrılması ve bu parsellerin Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılmasının şoku Yunanistan’da sürüyor. Söz konusu bölgenin büyük bölümünün Yunan egemenliği altında olduğunu varsayan, Ege’yi tamamen yutup Doğu Akdeniz’de ise sadece Antalya Körfezi’ni reva gören Atina, tehdit söylemleri geliştirmeye başladı. Dışişleri Bakanı Nikos Panayotopulos, “Türklerin kesin çizgilerle belirlenmiş egemenlik haklarımızı sorgulamasına ve yayılmacı politikalarına izin vermeyeceğiz. Kırmızı çizgilerimiz bellidir. Türkiye bu kırmızı çizgilere saldırmaya çalışırsa Meriç’deki göçmen işgali girişiminde olduğu gibi dişlerimizi yine gösteririz” diye konuştu. Savunmasız mülteci ve göçmenleri geri püskürtmeyi zafer gibi tanıtan Panayotopulos, kendisine ısrarla yöneltilen “Türkiye karşısında ne yapacaksınız” sorusuna kesin bir cevap vermekten kaçındı. Başbakan Kyriakos Miçotakis de konuyla ilgili olarak “Gerekenin yapılacağı noktaya gelmemek için ne gerekiyorsa yapacağız” diyerek karmaşık bir cevap vermeyi tercih etmişti.

ÇAĞ DIŞI KALMA ELEŞTİRİSİ

Yunan kamuoyunda ise Türkiye’nin hala blöf yaptığını sanan kesimler mevcut. Bölgede Yunan egemenliğinden şüphe etmeyen, oldubitti haritalarına kabul etmeyip Libya ile mutabakat dahi imzalayan Türkiye’nin “Yunan egemenliğini sorguladığını” sanmaya devam eden bu kitlenin yanında bir de “Savaşa hazır mıyız?” sorusunu soran hırçın bir kesim yer alıyor. Yunan diplomatların çok iyi donanımlı olduğu ve iyi çalışmasına karşın, diplomasi kültürünün 1970’lerde kaldığı, artık Çin’in İsviçre’den daha önemli, Rusya’nın da Belçika ve Hollanda’dan daha etkin olduğu bir çağda yaşandığı gerçeğine derhal ayak uydurulması gerekliliği vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye’nin yeni çağın gereklerine başarılı bir biçimde uyum sağladığının altı çiziliyor.

“DERHAL 12 MİLE ÇIKARIN!”

Öte yandan Yunanistan’ın 2015-2019 yılları arasında Dışişleri Bakanlığını yapan Nikos Kocias, Yunanistan’ın karasularını derhal tek taraflı bir şekilde 6 milden 12 mile çıkarması gerektiğini Twitter’dan paylaştı. Böylece egemenlik alanının genişletilerek Girit adasının güneyine girecek Türk gemilerine karşı Yunan fırkateynlerine savunma hakkı doğacağını ileri sürdü.

Editör: TE Bilisim