Türkiye’nin yerli, insansız ve silahlı insansız hava araçlarının (İHA ve SİHA’lar) İdlib’deki başarısı sadece dünyanın da gündemine oturdu. Bahar Kalkanı Harekatı’nda hedefleri büyük başarıyla imha eden milli İHA ve SİHA’lar Amerikan Forbes dergisinin yayımladığı habere konu oldu. “Türk yapımı İHA’lar ve topçu atışları İdlib’de Esed rejimini yıkıma uğrattı” başlıklı yazıda Türkiye’nin bu araçlarla 21. yüzyılın savaş anlayışını değiştirdiği belirtildi.

ANLAYIŞ DEĞİŞTİ

Haberde “Türkiye alışıldık savaş stratejilerinin dışına çıktı. 21. yüzyılın savaş anlayışına yeni bir bakış açısı getirdi. Elektronik harp gücünün önemini açıkça ortaya kondu. Türkiye dünyanın önde gelen insansız hava aracı üreticilerinden olduğunu ispatlarken, bu operasyonla insansız hava araçlarının hedefleri yıpratıcılığının konvansiyonel hava araçlarına göre daha düşük olduğu anlayışını kırdı” denildi.

“TÜRKİYE, NEREDEYSE HİÇ KAYIP VERMEDİ”

Forbes’ın internet sitesinde yayımlanan haberde, TSK’nın Esed rejimine ait ağır silahlı çok sayıda askeri aracı imha etmesine dair görüntülere de yer verildi. Rejime ait hava savunma sistemlerinin çok yetersiz kaldığına dair videoların yer aldığı haberde, Türkiye’nin neredeyse hiç kayıp vermediğinin altı çizildi.

FRANSIZLAR DA YAZDI

Öte yandan Fransız yayın organı “France24” de yine benzer içerikli bir içeriğe yer verdiği haberinde “Türkiye’nin insansız hava araçları Suriye’de önemli bir avantaj sağlıyor” ifadelerini başlığa taşıdı. Haberin yorum kısmında “Bu başarı Türkiye’nin İHA evriminin doruk noktasına geldiğini işaret ediyor” denildi.

Editör: TE Bilisim