Türkiye, Fırat’ın doğusundaki terör bataklığını kurutmak için hazırlıklarını sürdürürken Amerikan medyası, Mehmetçik’in harekâta başlaması halinde ABD askerinin bölgeden çekileceğini duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da operasyon için “Tüm hazırlıklar tamam” mesajı verdi.

Amerika’nın yüksek tirajlı gazetesi Wall Street Journal’a demeç veren ABD’li yetkililer, “Türkiye Fırat’ın doğusuna bir operasyon düzenlerse ABD askerini çekmek zorunda kalacak” açıklamalarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekâta her an başlayabileceğine dikkati çekti.

Yetkililere dayandırılan haberde, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik burada konuşlanmış olan terör örgütlerini yok etmekteki kararlılığı vurgulandı. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna çok büyük bir operasyon için tüm hazırlıkları tamamladığı, tek taraflı bir adımdan endişeli oldukları ifade edilen haberde, bölgeye Türk askerinin girmesinin ardından ABD’nin askerlerini buradan çekmek zorunda kalacağı yorumları yapıldı.

“ÇIKMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK!”

Gazeteye konuşan yetkililer, “Türkiye bölgeye çok sayıda zırhlı araç sevk etti. Türkiye bölgeye küçük veya büyük bir güç sokabilir. Türkiye ile PKK/YPG arasındaki çatışma ABD’nin çekilmesini hızlandırır. Büyük bir fırtına. Çıkmaktan başka çare kalmayabilir” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine ani ve şok bir operasyon gerçekleştirmesi ve bu harekâtı 48 saat önceden önce ABD’ye haber vermemesi durumunda da yeterli süre kazanılamayacağı için Amerika Birleşik Devletler askerlerini tehlikeye sokacak bir durumun oluşacağı endişesine de haberde yer verildi.

ABD Savunma Bakanı ile bir görüşme gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon ve “Güvenli Bölge” konusuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Güvenli bölgenin tesisi konusunda maalesef beklentilerimizin çok gerisinde kaldık. Sınırlarımızın bitişiğindeki sıkıntıyı müttefiklerimizle çözmek için her yolu sabırla deniyoruz. Sabırla ve samimiyetle barışçıl bir çözüm için temaslarımızı sürdürüyoruz. Her ihtimale karşı hazırlıklarımızı tamamladık. Planlarımız hazır. Bunu herkes bilmeli.”

LAVROV’DAN ‘ÇEKİLİN’ MESAJI

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan gelen “Rusya, ABD’nin Başkan Donald Trump’ın Aralık 2018’de vermiş olduğu Suriye’den askerlerini geri çekme sözünü yerine getirmesini bekliyor” açıklaması uzmanlara göre Türkiye’nin elini güçlendirdi.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ADIMLARI

Öte yandan Türkiye, Suriye için bölgesel çabalarını da uluslar arası düzeyde sürdürüyor. Buradaki savaş ve Esed/Hamaney rejiminin evlerinden, yurtlarından ettiği muhacirlerin vatanlarına dönmeleri için Türkiye, bölgedeki ülkeleri elini taşın altına koymaya davet etti. Muhacirlerin yaşadığı insanlık dramına son verilmesi için çalışmalarını sürdüren Türkiye, güvenli bölge yerleşim yerleri için bölgedeki diğer ülkelere çağrıda bulundu. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin önderliğindeki Suriye dışındaki diğer ülkelerin yetkilileri, atılacak adımları konuşmak üzere nasipse bir araya gelecek. Ayrıca, yine Türkiye’nin önderlik edeceği bir forum ile ülkemizde misafir olarak bulunan 3 milyonun üzerindeki Suriyeli’nin vatanlarına dönmelerinin önü açılacak.

Editör: TE Bilisim