Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Sırbistan, koronavirüs mücadelesinde farklı ülkelerde yardım almaya devam ediyor. Bu görüş Sırplardan, Sırbistan’da yaşayan ve çalışan güvenlik araştırmacılarından, aynı zamanda yabancı güvenlik kurumlarından gelen verilerden de kaynaklanıyor.

Belgrad Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü müdürü Darko Trifunoviç, Rusya Federasyonu’nun COVID-19 ile savaşmak için Sırbistan’a ne getirdiği yardımlara dair endişelerini dile getirdi. Darko Trifunoviç, “Sırbistan’ın psikolojik savaş için özel GRU askerlerine değil, Corona virüsünü tedavi eden doktorlara ihtiyacı var.” dedi. Öte yandan, Priştine’den güvenlik uzmanı Nuredin Ibishi, “Moskova’nın yardımıyla 11 uçağın inişinin şüpheli içeriğe sahip olduğu” konusunda güvenilir bir kaynaktan bilgi edindiğini söyledi.

BOSNA’DA 8 ASKER VİRÜSE YAKALANDI

Bosna Hersek’te, 13 yeni vaka ve 2 ölüm daha kaydedildi. Ülkedeki ölüm sayısı dün öğle saatlerine kadar 49 oldu. Bosna Hersek’te toplam vaka sayısı 1281’e yükseldi. Bosna Hersek Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetlerinin (AFBiH) sekiz üyesinin koronavirüs testi pozitif çıktığı belirtti.

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada iki kişinin daha koronavirüsten öldüğünü kaydetti. Ülkede, 37 kişi daha virüse yakalanırken toplam vaka sayısı bim 207’ye ulaştı. Paskalya bayramı nedeniyle tebrik mesajında, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, bu bayramın şunu hatırlatması gerekiyor, “Koronavirüs ile durumu yönetmek için ve bu zor dönemi aşmak için iman, cesaret ve sabra ihtiyacımız olduğunu hatırlatması lazım.”

Karadağ Halk Sağlığı Enstitüsü, ülkenin yeni koronavirüs vakasının ilk vakasının çıkmasından bu yana 303 Kovid-19 vakası ve beş ölüm kaydetti. Sırp dilinde BBC için konuşan Senad Begic, cenaze törenlerinin ve aile toplantılarının Karadağ’daki ana bulaşma kaynakları olduğunu ifade etti.

“Zirveye ulaştık, düşüşler bekleniyor”

Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, 30 yeni koronavirüs vakasının onaylandığını açıkladı ve ülkede toplam enfekte sayısı 510 oldu. Kosova’da düne kadar toplam iyileşme sayısı toplam 93’e yükseldi. Kosova’da, Kovid-19’dan 12 ölüm de gerçekleştirildi. Son günlerde Shtime Belediyesine bağlı olan Pjetershtice köyünde 9 vakanın çıkmasının ardından belediye yetkilileri vatandaşlara çağrıda bulundu. Belediye’nin Acil Durum Merkezi, Shtime Belediyesinin tüm sakinlerine, Kovid-19 enfeksiyonunun bulaşmasında ana kaynak olduğu için aile ziyaretlerini durdurma

çağrısında bulundu. Kosova, Kovid-19 salgınının altıncı haftasına girdi. Ancak infektolog Valbon Krasniqi bu salgın hakkında iyimser olduğunu söyledi.

Krasniqi, Kosova’nın salgının zirvesinde olduğunu ve Nisan ayının sonunda bu virüsten etkilenenlerin sayısındaki düşüşe geçeceğini dile getirdi. Hatta Mayıs ayı başında önlemlerin hafifletilebileceğini ve normal hayatına yeniden başlayabileceklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim