Hamilelik, döllenmiş yumurtadan oluşan fetüsün 9 aylık olgunlaşma serüvenine verilen bir isimdir. Bu serüvenin sonunda doğum, genellikle gebe kaldıktan yaklaşık 38-40 hafta sonra gerçekleşir.  Dünya Sağlık Örgütüne göre “normal gebelik” terimi 37 ve 47 hafta arasını kapsamaktadır. Jinekologlar ilk randevuda ultrasona dayalı olarak bebeğin tahmini doğum tarihini ve kaç haftalık hamile olduğunuzu belirleyebilir. Alternatif olarak, son adet döneminize göre bu tarihi siz de hesaplayabilirsiniz. İşte bu noktada gebelik hesaplama aracı devreye girer. Gebelik hesaplama cetveli ya da gebelik hesaplama robotu, son adet döneminizin tarihini baz alarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini ve kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmenize olanak sağlar. Son tarih hesaplayıcısı olarak da bilinen hamilelik hesaplama aracı sürecin tahmini bitiş tarihini hesaplamak için yumurtlama tarihinizi belirler. Gebelik hesaplama aracı ile elde edeceğiniz tahmini doğum tarihi ve haftalık bilgi, size ve sağlık uzmanlarınızın hamileliğinizi izlemesinde ve doğum planlarında yardımcı olur. Böylelikle gerekli hazırlıkları tamamlamak için ideal bir süre sunar. Siz de bebeğinize kavuşacağınız tahmini doğum tarihini ve kaç haftalık hamile olduğunuzu tek tuşla öğrenebilir, kafanızdaki soru işaretlerine veda edebilirsiniz.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI NASIL KULLANILIR?

Size sunulan gebelik hesaplama aracı ile, kaç haftalık hamile olduğunuz ve bebeğinizin doğum tarihi hakkında kabaca bir fikir edinebilirsiniz. Son adet döneminizin ilk gününün tarihini biliyorsanız veya ilk ultrason taramanızı yapmışsanız, bu gebelik hesaplama aracı tam size göre. Kaçıncı haftanın içerisinde olduğunuzu öğrenmek için, son adet döneminizin tarihini girmeniz ve ardından “Kaç Hafta Hamile Olduğumu Hesapla” tuşuna basmanız yeterlidir. Ancak sonucun kesin olmayacağını unutmayın, her hamilelik özeldir ve kendine ait özel şartlar barındırabilir. Döllenme sırasında yumurtlama döngünüzün tam olarak hangi noktasında olduğunuzu saptayamadıkça, bebeğinize hangi tarihte sarılacağınızı bilmek zordur. Hamileliğinizin bitiş sürecini hesapladıktan sonra, bu tarihi çevreleyen dört haftalık süre içerisinde doğum yapmanız muhtemeldir. Yani, belirlenen tarihten iki hafta önce ya da iki hafta sonra bebeğinizle buluşabilirsiniz.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI KESİN SONUÇ VERİR Mİ?

Gebelik hesaplama araçları, kaç haftalık hamile olduğunuz bilgisinin yanı sıra dolaylı olarak tahmini bir doğum tarihi de sunar. Bu doğum tarihi kesinlik içermemekle birlikte birçok faktöre göre değişim gösterir. Anne adayının yaşı, önceki gebeliklerin uzunluğu ve ağırlığı gibi çeşitli faktörler gözetilir dolayısıyla doğum tarihi ileri ve geri oynamalar yapabilir. Çalışmalar, doğumların %4’ünden daha azının tahmin edilen doğum tarihinde gerçekleştiğini, %60’ının tahmin edilen doğum tarihinden sonraki bir hafta içinde ve neredeyse %90’ının ise tahmin edilen doğum tarihinden sonraki iki hafta içinde gerçekleştiğini göstermiştir. İster gebelik hesaplama robotu, ister ultrason muayenesi olsun doğum gününü  kesin olarak tahmin etmek mümkün değildir. Aynı şekilde döllenmenin zamanı bilinmediği için kaç haftalık hamile olduğunuz da kesin olarak bilinmez. Hamilelik hesaplama araçları yakın bir aralık sunarak süreci belirlemenizde yardımcı olabilir.

Editör: TE Bilisim