Başakşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Düşünce Vakfı’nın destekleriyle gerçekleştirilen Gençlerde Değişim ve Farklılaşan Talepler Çalıştayı ile gençlerdeki değişim ve farklılıklar ortaya konuldu.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, akademisyenler, yazarlar ve çok sayıda genç katıldı.

YOUTUBE AKADEMİ PROJESİ

Açılış konuşmasında Hz. Ali’nin (r.a) “Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacağı zamana göre yetiştirin” sözünü hatırlatan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “İşte biz bu çalıştay ile bu konuda yapılması gerekenleri İstanbul ile paylaşmış olacağız. Başakşehir Belediyesi olarak gençler için birçok faaliyet yürütüyoruz. Bunların başında 25 bin gencimizi spor ve kültür-sanatla buluşturduğumuz Gençlik Oyunları geliyor. Buradaki amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak. Diğer yandan Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezimizde bir YouTube Akademi kuruyoruz. Burada gençlerimize tamamen ücretsiz eğitim vereceğiz. Sinema, senaryo kulübü gibi farklı atölyelerin de olacağı Akademi’de sosyal medyaya meraklı gençlerin güvenli bir ortamda eğitim almasına ve içerik üretebilmelerine imkân sağlayacağız.”

GENÇLİK OFİSLERİ KURULUYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz de, çalıştayı düzenleyen Başakşehir Belediyesi’ni ve Başkan Yasin Kartoğlu’nu tebrik ederek, “Bizler de Bakanlık olarak, gençler için çok çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Gençlik Merkezleri’nin yanı sıra şimdi de lise ve üniversitelere “Gençlik Ofisleri” açacağız.” ifadelerini kullandı.

Argetus Araştırma’nın İstanbul genelinde bin 948 gençle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirdiği bilimsel araştırmanın çarpıcı sonuçları, Çalıştay Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yunus Kaya tarafından açıklandı. Yaş ilerledikçe kitap okuma oranının düşmesi, gençlerin artık televizyon izlemeyi tercih etmemeleri gibi ilginç veriler, çalıştaya katılan tüm çevrelerin ilgisini çekti.

SÖZ SADECE GENÇLERİN

Çalıştayın ilk gününde gençlere özel bir oturum da düzenlendi. Gazeteci-Yazar İsmail Kılıçaslan moderatörlüğünde yapılan özel oturumda gençler, görüş, öneri ve taleplerini ortaya koydu. Türkiye’nin önde gelen 9 üniversitesinden akademisyenlerin katıldığı çalıştay kapsamında; “Değer ve İnanç Farklılaşması”, “Bireyselleşme ve Sivil Topluma Katılım”, “Yerel Yönetim, Siyaset ve Devlet Kurumlarına Karşı Tutum”, “Gençlerin Eğitim ve Kültür Talepleri” ile “Yeni Ekonomi ve Gelecek Kaygısı” başlıkları altında her biri bağımsız ve eş zamanlı komisyon toplantıları yapıldı.

2 gün sürecek Çalıştay’da akademisyenlerden fikir insanlarına, yazarlardan üniversite öğrencilerine, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurum temsilcilerine kadar 100’e yakın önemli isim, gençleri ideallerine bir adım daha yaklaştırmak için fikirlerini dile getirecek.

Çalıştayın, gençleri anlayarak talep ve beklentilerinin karşılamasının yanı sıra karşılaştıkları ya da karşılaşmaları muhtemel sorunların üstesinden gelmelerine katkı sağlayacak fikirlere zemin oluşturması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim