Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’rna konuk olan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

“AB’YE YALVARIR BİR ÜLKE KONUMUNA DÜŞMEYİZ”

Brüksel’deki zirve yapıcı ve olumlu bir havada geçti. Tüm gerçekler konuşuldu. Gerçekçi adımlar atılması gerektiğinin farkında olduklarını gördük. Avrupa Birliği’nin verdiği sözleri tutmadığı açık. AB ile yeni bir faza diyalog bakımından geçtik ama bunun devam etmesi için adımların atılması lazım. AB’nin dürüst ve samimi olması lazım. AB’ye yalvarır bir ülke konumuna düşmedik düşmeyiz. Ama her iki tarafın da birbirine karşı taahhütleri var.

Dün samimi yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik ve toplantının sonunda da siyasi ve teknik görüşmelerin devam etmesi kararı çıktı. Çalışmaları hemen hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. Yeni şartlar çerçevesinde neler yapmamız lazım bunları konuşacağız. 26 Mart’a kadar bir mutabakat sağlarsak AB liderler zirvesi var bunlar orada gündeme gelecek. Açılmayan fasılların hepsini açmaya hazırız. AB bize kriterleri versin.

SINIRDAKİ YUNAN ZULMÜ: TÜRKİYE’DE OLSA DÜNYA AYAĞA KALKARDI

Sığınmacıların Yunanistan sınırında gördüğü muameleyi görünce insan insanlığından utanıyor. Kaynar su döküyorlarmış şimdi de. Bir de insan haklarından bahsediyorlar. Tüm Avrupa’nın gözü önünde oluyor bunlar.

Türkiye’de böyle bir şey olsaydı tüm dünya ayağa kalkardı. Orada yardım kuruluşlarımız yardım yapıyor. Biz bu insanları zorlamıyoruz. “Başka ülkelere gitmek istiyoruz” diyorlar. Diğer ülkeler de uluslararası hukuk çerçevesinde işlem yapmalıdır.

Ne kadar gitmek ister kestirmek mümkün değil ama yaz aylarında Yunanistan’a özellikle denizden giden göçmen sayısı da artıyor. Geçen sene biz 455 bin düzensiz göçmeni yakalamışız. Bizim genel anlamda göçmen politikamız değişmedi ama gitmek isteyeni zorla tutuma gibi bir yükümlülüğüm de yok.

REJİM ATEŞKESİ İHLAL EDERSE NE OLACAK?

Dün bir ihlal oldu. Fakat dün arkadaşlarımızın tespitine göre Rusya çok sert bir şekilde rejimi uyarmış. Eğer rejim ilerlemeye çalışırsa ne olacak? Rejim ateşkese uymazsa bugüne kadar kahraman ordumuz, Mehmetçiğimiz ne yaptıysa onu yapar.

MOSKOVA’DAKİ ZİRVE GÖRÜNTÜLERİ

Rusya medyasını anlıyorum da bizi içerde, bu kara propagandadan memnun olmuş o kadar kişi var ki onları gerçekten anlamıyorum. Bu kadar düştük mü? Rusya medyasında çıktı, ‘Erdoğan bekletildi bundan çok mutlu olduk!’ Bazen anlamakta zorlanıyorum. Protokolün ne olduğunu bilmek lazım. Her iki lider farklı yerlerden geliyor. Bir uçtan bir uca bayağı yürünüyor.

“PESKOV BASININ SEVİYESİ İŞTE BÖYLE DÜŞÜK” DEDİ

Her seferinde sayın Cumhurbaşkanımızla, havaalanından oraya beraber gittik ve gittiğimiz zaman da kapının önünde karşıladığını görüyorsunuz. Çıkışta da Putin Cumhurbaşkanımızı arabaya kadar hep uğurladı. Peskov da büyükelçimizle görüşmüş, bu resmi bir şey değil diye. Her iki lider farklı yerlerden geliyor. Yani Cumhurbaşkanımız 1 dakika beklediyse Putin de 1 dakika bekledi. Peskov, basının işte seviyesinin böyle düşük olduğunu söyledi.

“UCUZ POLİTİKA”

Bu tür şeyler izah etmekten bile üzüntü duyuyorum. Cumhurbaşkanımızın arkasında durmaktan ben şeref duyarım ama bunu ucuz bir şekilde kamuoyuna pompalamanın kime ne faydası var. Putin’in kendisi, bize kadar geldi, tokalaştı. Cumhurbaşkanımı Lavrov’la ve Rus heyetle tokalaştı. Bu nezaket kuralıdır. Bundan bir şey çıkartmaya çalışmak bana göre ucuz politika.

“RUS MEDYASININ YAPTIĞI SAYGISIZLIKTIR”

Esas Rus medyasının yaptığı saygısızlıktır. Putin cumhurbaşkanımıza da söylemiştir. “Size yapılan saygısızlık bana yapılan saygısızlıktır” demiştir. Uçak düşürme hadisesinden söyle de görmüştük. Maalesef Rus medyası hemen en ufak görüş ayrılığında kara propaganda başlatıyorlar. Ama ne oldu hepsini yediler yuttular.

En zorlu günlerde bile temasımızı devam ettirdik. Bundan sonra da böyle olacak. Zor konularda bile mücadele ederken bile bir dostluk oluşuyor. Oluşan dostlukların da ilişkilere olumlu katkısı var. Bunu çok büyütüp de işi gücü bırakıp bunu peşine düşmeye gerek yok. Her iki taraf iki taraftan geldi. Hızlı hızlı gelip de pat diye bir yerden başka bir yere geçmek diye bir şey de yok.

KORONAVİRÜS: “BİZE BİR ŞEY OLMAZ” DEMEMEK LAZIM

Biz yurt dışından gelmek isteyen vatandaşlarımız olursa gerekli çalışmayı yapıyor. Ama önemli olan vatandaşların geldiğinde karantinaya tabi tutulması. İtalya’da İran’da vatandaşlarımız var. Onlarla da temaslarımız var. İnşallah onları da Türkiye’ye getirip karantinadan sonra inşallah evlerine sağlıklı bir şekilde dönebilirler.

Biz gerçekten bu işi başından ciddiye alıp tedbirler aldık. Bu virüstür her yere gidebilir Allah korusun Türkiye’ye de gelebilir. Biz tedbirimizi alalım gerekeni yapalım. Çok şükür ciddiye alıyoruz. Yavaş yavaş tokalaşmayı da kaldırdık. Bize bir şey olmaz dememek lazım tedbirleri almak lazım.

Editör: TE Bilisim