Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

Mevlana Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri’ ile Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış Konya, yurtiçi ve dışından binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Uluslararası nitelik kazanmış düşünce adamı ve mutasavvıf Hz. Mevlana’yı anma etkinlikleri kapsamında ‘Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Birlik Yürüyüşü’ düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Valisi Cüneyt Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Mevlana’nın 22’nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru anma etkinlikleri kapsamında bir araya geldi.

BAŞLANGIÇ: ŞEMS-İ TEBRİZİ TÜRBESİ ZİYARETİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Konya Vilayet Meydanı’nda bulunan Şems-i Tebriz i Türbesi’ni ziyaretiyle başlayan anma etkinlikleri Nevbe Merasimi, Tekke Pilavı İkramı, Gülbang Duası, Sergi ve Atölye çalışmalarının açılışlarıyla gün boyu sürdü. Bakanlar Ersoy ve Kurum, Mevlana Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hazret-i Mevlana’nın asırlardır unutulmadığını belirterek, özünden koparılıp farklılaştırılmak istenen değerlerin bozulmaya, dönüşmeye, kaybolmaya yüz tutacağını söyledi.

Bakan Ersoy, “Bugün Türk-İslam kültürünün en büyük düşünürlerinden, tasavvufun en istisna şahsiyetlerinden Mevlana üzerinde de böylesi bir yola gidilmek istendiğini görmek bizleri üzmektedir” dedi. Hazret-i Mevlana’nın İslam kültürünün en büyük mutasavvıflarından olduğuna değinen Ersoy, Mevlana’nın insanlığa armağan gönüllerden biri olduğunu belirterek, “Onun çağrısı bütün insanlaradır. Çünkü onun uyduğu çağrı, âlemlere rahmet olarak gönderilenin çağrısıdır. Ne mutlu o çağrıya uyanlara” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

YENİ BİR BAHAR İÇİN VEFA VAKTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise binlerce Mevlana sevdalısının Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Konya’ya geldiğini söyledi. Kurum, Hazret-i Mevlana’nın öğretilerinin vatandaşa hizmet ederken yol gösterici olduğunu belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi Türkiye olarak yeni bir bahara hazırlanmanın vaktidir. ‘Gelin bağa, yeşiller kuşanan doğayı görün. Her köşede bir çiçek dükkânı açan doğayı görün’ diyen Mevlana’nın izinde doğamıza vefanın vaktidir. Mevlana’da simgeleşen barış, dostluk ve sevgiyle yoğrulmuş mimari anlayışımızı ülkemizin her noktasında hayata geçirmenin vakti, şehirlerimize vefanın vaktidir. Bu sokaklarda büyümüş, bu meydanlarda oyun oynamış, bu çarşılarda gezmiş Konya’nın bir evladı olarak söylüyorum. Mevlana’ya gelenler, ona daha güzel gelsinler diye Mevlana Çarşısını, Mevlana Müzesi, ve Bedestenini, Kapu Camii’ni ve Altın Çarşıyı ihya etme vaktidir. Konya’ya vefa vaktidir.”

Hep beraber söylenen bir türkü gibi, hep beraber okunan bir şiir gibi Türkiye’yi geleceğe taşıyacaklarını ifade eden Bakan Kurum, sözlerini Hazret-i Mevlana’yı daha iyi anlayıp hiç unutmadan yürüyeceklerini, Mevlana’yı dinlemeyi ve ona kulak kabartmayı sürdüreceklerini belirterek tamamladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basın açıklamasının ardından Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak Sema Ayin-i Şerifi için meydan ayrıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

ÜNİVERSİTELER ETKİN ROL ÜSTLENİYOR

Mevlana Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde Ahmet Özhan’ın öncülüğünde Türk Tasavvuf Müziği konseri, Mesnevi Sohbeti ve Sema Ayin-i Şerifi ile tamamlandı. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri boyunca Hz. Mevlana ve Mevleviliğin büyükleri yâd edilecek.

“746’ncı Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Kültürünü Araştırma Merkezi ile gerçek kişilerin yapacağı anma programlarıyla gerçekleştiriliyor.

15 SEMA AYİNİ-1118 PROGRAM

Anma etkinlikleri çerçevesinde 24 ana başlık altında bin 118 program gerçekleştirilirken 15 Sema Ayini, türbe önü buluşmaları yapılıyor. Türbe önü buluşmalarında Hz. Mevlana hayatı tiyatro ve çizgi filmlerle çocuklara anlatılıyor. 746’ncı Vuslat Yıldönümü Anma Programının son günü olan 17 Aralık’ta 27 ülkenin Ankara Büyükelçileri iştirak edecek.

‘VEFA’ VURGUSU

Hz. Mevlana’nın doğduğu, yetiştiği, hayatını idame ettirdiği, ömrünü vakfettiği İslam inancının en temel kavramları arasında yer alan ‘vefa’, Kur-an, Hâdis, ve bağlı olarak ortaya konan dini, tasavvufi eserlerde çoğunlukla bağlılık, sadakat, sözüne uymak, yapılan iyiliği unutmamak gibi anlamlarıyla Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayatını özetliyor.

Hz. Mevlana, “Ben yaşadıkça Kur’an’ın kölesi, Hz. Muhammed’in yolunun bir zerresiyim. Kim beni bunun dışında anarsa, bana bundan başka bir şey isnad ederse, o isnad ettiği şeyden de ondan da şikâyetçiyim” sözüyle ‘vefa’ kavramının karşılığını veriyor.

ŞEB-İ ARUS VE KONYA

Her yıl olduğu gibi bu yıl da törenlere Mevlana Kültür Merkezi’nde ev sahipliği yaparak çeşitli programlarla katkıda bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi, her akşam 19.00 ve 19.40’da Mevlana Kültür Merkezi’ndeki iki ayrı salonda Türkçe ve İngilizce Mesnevi Sohbetleri düzenliyor.

Konya Panorama Müzesi’nde sema fotoğrafları sergisi düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi, Medeniyet Okulu Sınıf Tiyatroları kapsamında da Konya’daki ilköğretim 4. ve 5’inci sınıflara yönelik toplamda bin 50 tiyatro oyunu sahneliyor. Büyükşehir, şehir turları ile de misafirlere Konya’nın tarihi ve turistik yerlerini daha yakından tanıtıyor.

HIZLI TRENLERDE ŞEB-İ ARUS’A DAVET

Konya Büyükşehir Belediyesi, törenlerin ülke genelinde duyurulması için 15 şehirde ve Yüksek Hızlı Tren’de (YHT) Hz. Mevlana’nın mesajlarıyla tanıtımlar yaparak Mevlana dostlarını hoşgörü şehri Konya’ya davet etti. Şeb-i Arus törenlerine davet için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Kayseri, Edirne, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Afyon ve Rize’de yoğun olarak kullanılan meydanlar tercih edildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay

VEFANIN YOLU HZ. MEVLANA’YI ANLAMAKTAN GEÇER

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Her sözünde ayrı bir mesaj, her hikâyesinde ayrı bir güzellik bulunan Hazreti Mevlana, bir vefa insanıdır. Şüphesiz o, insanlığa vermek istediği tüm mesajlarında İslam dininin yüce değerlerini referans kabul eder. Konya olarak her yıl O’nun ‘gel’ çağrısına vefa gösterip gelen on binlerce sevenini ağırlıyoruz. Bu yıl ‘Vefa Vakti’ temasıyla gerçekleştirilecek sema törenleri ve yüzlerce etkinliğin; Hazreti Mevlana’nın ve düşüncelerinin daha iyi anlaşılmasına vesile olması en büyük temennimizdir” dedi.

Editör: TE Bilisim