Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki bir havai fişek fabrikasında meydana korkunç patlamada 4 emekçi vatandaşımız hayata veda ederken çok sayıda kişi yaralandı. Dehşet olayla ilgili soruşturma başlatılırken, işçi sendikası HAK-İŞ tedbirsizliğe ve ihmalkârlığa işaret etti.

BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN TEDBİRLER ALINMALI

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Arslan, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini söyledi. İş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olduğunu söyleyen Arslan, ihmalkârlığa karşı denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemden hiç düşmeyeceğinin bir kez daha ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Türkiye’de son 20 yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli yasal düzenlemeler yapılmış olmasına karşın çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birini sosyal ve ekonomik bir yara olarak iş kazalarının oluşturduğunu değinen Arslan, Sakarya’da meydana gelen patlamanın bu durumu acı bir şekilde hatırlattığını dile getirdi.

11 YILDA 4 PATLAMA NORMAL DEĞİL

Aynı fabrikada 11 yılda 4 kez patlama meydana gelmesinin fabrikanın iş sağlığı ve güvenliğinin yetersizliğine, fabrikanın denetimsizliğine ve gerekli tedbirlerin alınmadığına işaret ettiğini belirten Arslan, “Bir iş yerindeki tedbirsizlik, denetimsizlik ve ihmalin faturasını ise emeğiyle geçinen işçiler ödemektedir” dedi. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak sendikal örgütlenmenin arttığı, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının olmadığı bir çalışma hayatı talebini yinelediklerini belirten Arslan, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada varsa kusuru bulunanların tespit edilmesi temennisinde bulundu.

İÇİŞLERİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Fabrika alanında gece boyunca soğutma çalışmalarını sürdüren itfaiye ekipleri ve enkaz kaldıran iş makinelerine dün sabah saatlerinde arama kurtarma köpekleriyle AFAD ekipleri katıldı. Ekipler kayıp üç kişiyi arama çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürdü. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, Hendek’teki patlamayla ilgili idari soruşturmada 1 Mülkiye Başmüfettişi, 1 Polis Başmüfettişi, 1 Jandarma Müfettişi görevlendirdi. Öte yandan, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada sorumlu müdür ile 2 ustabaşı hakkında gözaltı kararı verildi.

Editör: TE Bilisim