Esenler Esnaf Odası’nın başlattığı “Vatanını seviyorsan dövizini sat, ekonomiye kat” kampanyası yoğun ilgi görünce izdiham yaşandı.

Kampanya kapsamında odanın önünde bir araya gelen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkan Vekili Mesut Şengün, Esenler Esnaf Odası Başkanı Şükrü Şahin ile esnaf ve vatandaşlar, yakınlarında bulunan döviz bürosuna yürüdü.

Dövizlerini bozdurmak isteyenler nedeniyle izdiham yaşanırken, 20 dakika içerisinde yaklaşık 20 bin dolar bozduruldu.

Belediye başkanı Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf odasının düzenlediği kampanyaya bireysel olarak destek verdiklerini belirterek, üzerindeki 110 avroyu bozdurduğunu söyledi.

Aslında ne kadar döviz bozdurduklarının önemli olmadığını vurgulayan Göksu, “Önemli olan cebimde ne kadar döviz vardıysa onu bozdurdum. 110 avrom vardı, onu da bozdurdum. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Milli ve yerli paramızı kullanmak her zaman iyi bir şeydir. Aslında bize küresel, finansal bir kuşatma yapılıyor ama şunu bilmeliler ki biz milli ve yerli olmayı seven bir milletiz. Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımızın çağrısıyla milletimizin seferberliğini herkesin görmesi lazım.” diye konuştu.

Milletin, 15 Temmuz’da tanklara, helikopterlere ve F16’lara karşı durduğunu dile getiren Göksu, şunları kaydetti:

“Türkiye küresel finansal kuşatmayı bertaraf edecektir. Biz 15 Temmuz’dan sonra bir kampanya başlatmıştık, ‘Esenler Belediyesi dolar kullanmıyor’ diye. Bu kampanya devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla da döviz kullanmıyoruz. Herkes kendi bireysel yaşantısında dövizi bertaraf edip milli unsurlarla, altına ve Türk parasına geçtiği zaman hem paramız değerlenmiş olacak, hem kendi kaynaklarımız değerlenmiş olacak, hem de küresel finansal kuşatmayı yarmış olacağız. Umuyorum ki buradan başlayan duyarlılık, Türkiye’nin her tarafına, İstanbulumuzun tüm esnafına yayılır ve milli ve yerli paramızla ticaretimize devam ederiz.”

Esnaf kontratlarını da Türk lirasıyla yapacak

İSTESOB Başkan Vekili Şengün de İstanbul’da 154 esnaf odasının ve birliğe bağlı 220 bin esnafın bulunduğunu kaydetti.

Aileleriyle 1,5-2 milyonluk bir kitleyi temsil ettiklerini aktaran Şengün, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm esnaf teşkilatımız mesajı aldı zaten. Fırıncısından pazarcısına, kuaföründen berberine, mobilyacısına tüm esnaf bu kampanyaya destek verecektir.” dedi.

Esenler Esnaf Odası Başkanı Şahin ise yastığın altında bulunan 570 dolarını bozdurduğunu söyledi.

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına verdiği cevabın bir benzerinin yaşandığını dile getiren Şahin, “Esenler’in her tarafını pankartlarla donattık, ‘Vatanını seviyorsan dövizini sat, ekonomiye kat’ diye. Bugün yeni bir kampanya daha başlattık. Esenler esnafımız eğer döviz üzerinden kontrat yapmışsa, aracılığımızla iptal ediyoruz. Esnaf Türk Lirasıyla ödemesini yapacak. Bir ilki de başarmak istiyoruz. Bizi 15 Temmuz’da sınayıp da başaramayanlar, sanmasınlar ki ‘döviz üzerinden bu Türk milletini dize getiririz.’ Bu Türk milleti kolay kolay dize gelmez. Çünkü biz, Nene Hatunların torunlarıyız, Seyit Onbaşı’ların torunlarıyız.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim