Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov

Türkiye Destekli Ulusal mutabakat hükümeti geçtiğimiz gün Trablus Uluslararası Havaalanı başta olmakla tüm Trablus il sınırında kontrolü sağladı.

Ardından UMH Başkanı Saraç Türkiye’ye gelerek Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Yapılan görüşmede Saraç, Türkiye’yi ‘’stratejik ortak’’ olarak nitelendirdi ve Hafter ile mücadelelerinin sonuna kadar davam edeceğini bildirdiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Libya halkına ve yasal Hükümete her türlü desteği vereceklerinin altını çizdi.

Özellikle Trablus ve civarının Hafter militanlarından temizlendikten sora Saraç’ın Ankara’ya gelmesi dikkat çekti.

Erdoğan ile Saraç’ın Kapalı kapılar arkasında yapılan görüşmesinde Tarablus Etrafının tamamıyla temizlendikten sonra Trablus’dan 450 km mesafede olan Sirte’ye operasyon meselesinin de gündeme geldiği ifade edilmişti.

Nitekim Saraç Tarablus’a indikten sonra Sirte’de bulunan Hafter militanlarına yönelik “Güvenli Ülke” simiyle operasyonu başlatıldı.

UMH güçlerinin Sirte’ye doğru yaptığı operasyonda kısa bir zamanda Sirte’nin Doğu kısmında Vişke beldesini kontrol altına aldı ve şehre girmeyi başardı.

Ayrıca Türk SİHA’ları da Sirte’de Hafter militanlarına yönelik hava saldırıları icra ediyor.

Sirte şehri gerek petrol alanları gerekse de Hafter militanlarının barınması açısından oldukça önemli bir konumdadır.

Sahada bütün bunlar yaşanırken Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de dâhil Hafter ve müttefikleri Kahire’de toplanarak “Kahire Bildirgesi” isimli bir duyuru yaptılar ve Libya’da genelinde tek taraflı ateşkes ilan ettiler. Mısır’dan gelen bu çağrıya Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed tepki vererek “Bizim savaş suçlularını televizyonda izleyecek zamanımız yok. Ordumuzun kahraman güçlerinin kaçan milislerin peşinden gidişini takip ediyoruz.” Açıklaması yaptı ve ateşkesi reddetti.

Türkiye destekli UMH güçlerinin Tarablus ve etrafını tamamıyla Hafter militanlarından temizleyip Sirte’te yöneldikleri bir zamanda Hafter cephesinden gelen ateşkes çağrısı oldukça dikkat çekici, Zire sahadan gelen bilgilere göre Sirte ve Hafter’in elinde bulunan bölgelerde ciddi bir çözülme yaşandığı ve çok sayıda militanın Hafter saflarından ayrıldığı belirtiliyor.

Son olarak Hatırlatmak gerekir ki Ocak ayında Türk ve Rus heyetlerinin katılımı ile Moskova’da yapılan ateşkes ve mutabakat metinini Hafter kabul etmeyerek apar topar Moskova’dan ayrılmıştı.

Editör: TE Bilisim