AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin detaylarını, Meclis’te gazetecilerle paylaştı.

Zengin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle;

Sosyal medya düzenlemesi internet zorbalığını bitirecek

Güncel

Habere Git

MHP ile birlikte çalıştığımız bu düzenleme çok önemli. Bütün kamuoyunu yakından ilgilendiriyor. Sosyal medya ile ilgili sosyal ağ düzenleyici şirketler yurt dışında. Bizim yaptığımız düzenleme ile bu şirketlere sorumluluk getiriyoruz.

İhlal durumunda mahkemeye gitmeden başvuru mekanizması kuruluyor.

Bir milyon erişimi aşanlar temsilci bulundurmak zorunda. Temsilci bulundurmazlarsa 5 aşamalı bir süreç var. Hakarete, tacize son vermeyi hedefliyoruz. Sosyal medyadaki hakarete, küfüre, bu medya aracılığıyla yapılan bir tür tacize son vermeyi hedefliyoruz. Bu ismini bildiğimiz isimler için de böyle, ismini bilmediğimiz isimler için de aynı şey geçerli.2007 yılında yapılmış bir kanun düzenlemesi var. Bu kanunun bazı maddelerine ilave ve değişiklikler getiriyoruz.

AĞ SAĞLAYICISINA TEMSİLCİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Kanunda “sosyal ağ sağlayıcı” tanımı yapıyoruz. Bu sağlayıcıların Türkiye’de bir merkez oluşturmalarını istiyoruz. Soruşturma ve kovuşturmaya imkan veren düzenleme yapacağız. Muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz

“Bizim birinci önceliğimiz asla bu sosyal ağ sağlayıcılarının kapanması değil. Bu yüzden de kademelendirilmiş bir yaptırım mekanizması var. Hayatımızdaki yerinin farkındayız. Ne kadar çok kullanımda olduğunun farkındayız. Ama bu manada özgürlüklerle, hak ve hukuk arasında bir denge kurmaya çalışırken, kademelendirilmiş bir yaptırım silsilesi var”

Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcı temsilci bulundurmak zorunda. Bu kişi Türk vatandaşı olmak zorunda.

5 AŞAMALI YAPTIRIM SÜRECİ 

Hak ihlali halinde temsilciye başvuru mekanizması olacak. 6 aylık sürede raporlama zorunlu olacak. 5 aşamalı bir yaptırım süreci olacak.

1. aşamada 10 milyon ceza

2. aşamada 30 milyon ceza

3. aşamada ise 3 aylık reklam yasağı

4. aşamada yüzde 50 bant daraltma

5. aşamada ise yüzde 90 bant daraltma cezası verilecek.

4. 5. aşama cezalar mahkeme kararıyla verilecek.

Editör: TE Bilisim