Yeni Tıp Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Pirireis’in Havuza Çekme ve 5’inci Gemisi Seydireis’in İlk Kaynak Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Yeni denizaltı projemizin 4 yıl önce başlamıştı. İnşallah 2022 yılında Piri Reis denizaltımız hizmete girmiş olacak. 2022’den itibaren her yıl  bir denizaltımız hizmete girecek. Denizaltılarımızın şimdiden ülkemize milletimize ordumuza denizcilerimizi hayırlı olmasını diliyorum.

2027 yılında, 6 denizaltımızın tamamı da Deniz Kuvvetlerimizin emrinde hizmet vermeye başlayacaktır.

“MİLLETİMİZE BAŞARILARI UNUTTURULMAK İSTENMİŞTİR”

Türkiye olarak geleceğimize güvenle bakabilmek için önce maziden atiye güçlü bir köprü kurmamız gerekiyor. Milletimize başarıları unutturulmak istenmiştir. Hakikat sürecinin kapatılması mümkün olmadığından, milletimiz ecdadının mirasına gizli saklı okunan kitaplar, kulaktan kulağa bilgilerle sahip olmuştur.

Ülkemizin izlediği politika hem kendimiz hem dostlarımız hem de tüm insanlık için gecikmiş bir hak teslimi peşindeyiz. Doğu Akdeniz’de, Suriye’de ve Libya ile yürüttüğümüz çalışmalar da bu çerçevededir.

“ARTIK ÇEKİNGEN POLİTİKA SÜRDÜRME LÜKSÜMÜZ YOK”

Yunanistan uzunca bir süredir Türkiye’yi denize adım atamaz hale getirmenin peşindeydi. İsrail’in benzer çabalarda olduğunu biliyoruz. Bizim kimsenin hakkını gasp etmek gibi niyetimiz yok. Artık bu suskun ve çekingen politikayı sürdürme lüksümüz yok.

“VAZGEÇERSEK OLTA ATACAK SAHİP BIRAKMAYACAKLAR”

KKTC ve Libya ile başladığımız süreçten vazgeçersek, denize girecek kıyı, olta atacak sahil bırakmayacaklar.  Karşımızdakilerin hak hukuk adalet gibi bir dertleri yok. Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin balıkçılıktan yüzde 1 alacağı bir düzene razı olmayacağız. Ege’deki egemenliği kendine ait olmayan ada, adacık gibi kendileri hazırladığı projeyle ortaya çıkanlar meydanın boş olmadığını bilmeliler. Ülkemize emri vaki yapılmasına izin veremeyiz. Yerleşik uygulamalara aykırı hiçbir adımımız yoktur.

LİBYA İLE MUTABAKAT: 10 YIL ÖNCE BU ADIMI ATTIK

Libya ile kendi hukukumuz ya da uluslararası hukuka ayrı bir şey yoktur. 10 yıl önce bu konuda adım attık. Kitaplar, makaleler ortadadır. Kaddafi ile bu meseleyi harita üzerinde konuşmuş, anlayış birliğine varmıştır. Deniz yetki alanı çakışması bize bu hakkı veriyor. Mutabakat metninin hukuki düzeye ulaştırılması biraz gecikti.

“MUSTAFA KEMAL ORADA NE ARIYORDU?”

Bizim durduk yerde kimseyle maraza çıkarmak, kimsenin hakkını hukukunu gasp etmek gibi bir niyetimiz yoktur. Hiç kimse bizi dışlama, kıyılarımıza hapsetme, ekonomik çıkarlarımızı gaspetme niyetiyle karşımıza gelmesin. Türkiye ne Suriye’de attığı adımlardan ne Libya ile vardığı mutabakattan kesinlikle geri dönmeyecektir. Madem Libya’nın bizimle ilgisi yok, öyleyse Gazi Mustafa Kemal orada ne arıyordu? (Libya’ya) Gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu artıracak, karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğiz.

SEYDİALİREİS’İN İLK KAYNAĞI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının ardından Gölcük Tersanesi’ndeki törende 5. gemi Seydialireis’in sembolik olarak ilk kaynağı da yaptı. Havadan bağımsız tahrik sistemine sahip yeni tip denizaltı projesi kapsamında 6 yeni tip denizaltının inşası öngörülüyor. Piri Reis denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027’ye kadar hizmete alınacak. İkinci denizaltı Hızırreis’in donatımı, 3’üncü ve 4’üncü denizaltıların gövde imalatları sürüyor.

Editör: TE Bilisim