Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta soruları cevaplayarak, darbeci General Halife Hafter’in metinlere imza atmamasının ‘manidar’ olduğunu söyledi. Moskova ve Berlin’de ‘ara buluculuk’ yapmadıklarının altını çizen Erdoğan, “Siyaset anlayışımda bir teröristle asla masaya oturmam” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, İdlib’den göç ile ilgili sözleri üzerinden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Erdoğan, “Fizan çöllerinde askerimizin ne işi var, demişti. Fizan’ın yerini bile bilmez. Biz Fizan’a asker göndermiyoruz ki; Trablus’a gönderiyoruz” açıklamasında bulundu. Cumburbaşkanı Erdoğan, “Türk askeri Libya’da ne yapacak” sorusuna “Biz buraya şu anda askeri güç göndermiyoruz. Sadece eğitmen olarak buraya kadro gönderdik. Bunlar da orada eğitim yaptılar. Ama öbür tarafta Wagner, burada 2 bin 500 güvenlik gücüyle var. Onları niçin masaya yatırılmıyor?” cevabını verdi.

Türkiye’nin attığı adımların Libya sürecine denge getirdiğini vurgulayan Erdoğan, “Sayemizde ateşkes zemini oluştu. Türkiye, barışın anahtarıdır” diye konuştu.

“BARIŞ ANAHTARIYIZ”

Hafter’in anlaşma metinlerine imza atmamasının manidar olduğunu kaydeden Erdoğan, “Hepsi sözdedir! Söz uçar, yazı kalır. Bunun imza ile teyit edilmesi gerekir. Bunlara uymadıkları anda gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ASKER DEĞİL EĞİTİCİ YOLLADIK”

Erdoğan, Libya’da siyasi çözüm çabalarının bir parçası olarak Berlin’de 55 maddelik zirve bildirgesini kabul ettiklerini belirterek, “Çağrısını yaptığımız ateşkese uyulması halinde siyasi sürecin de önü açılacaktır” dedi. ‘Türk askeri Libya’da ne yapacak’ sorusunu cevaplayan Erdoğan, “Biz buraya şu anda askeri güç göndermiyoruz. Sadece eğitmen olarak buraya kadro gönderdik. Bunlar da orada eğitim yaptılar. Ama öbür tarafta Wagner, burada 2.500 güvenlik gücü ile var. Onları niçin masaya yatırılmıyor? Mesela orada Sudan’dan 5.000 civarında asker var. Bunun yanında Çad’dan var, Nijer’den var” dedi.

Libya Başbakanı Fayiz es-Sarrac ve Libya’daki darbeci general Halife Hafter’in komitelerinin önümüzdeki günlerde toplanacağını hatırlatan Recep Tayyip Erdoğan, “Zirvede aldığımız kararlar çerçevesinde Sarrac ve Hafter’den 5’er kişinin katılacağı askeri komite önümüzdeki birkaç gün içinde toplanacak. Buradaki kilit nokta; Hafter’in saldırgan tutumunu sonlandırmasıdır. Nisan’dan bu yana tüm anlaşmaları ihlâl eden ve meşru hükümete saldıran özellikle Hafter taraftarlarıdır. Eğer şartlara uyulmazsa, gereği yapılır” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim