Sudan, BAE ve Bahreyn’in ardından, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararı aldı. İsrailli heyet, doğrudan başkent Hartum’a giderek ilk teması gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Isarel Hayom gazetesi Sudan’ın da normalleşmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Normalleşme kararının, “tarihi bir adım” olarak nitelendirildiği haberde, ABD’nin de bu adımın bir parçası olarak Sudan’ı “terörizmi destekleyen ülkeler listesi”nden çıkaracağı kaydedildi. İsrail Ordu Radyosu da ziyareti doğrulayan bir habere imza attı. Haberde İsrail’den üst düzey bir heyetin Sudan’a gittiği belirtilirken heyette yer alan isimler açıklanmadı. İsrail’in Kanal 13 televizyonuna konuşan İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen de ABD’nin baskıları sonucu Sudan’ın normalleşmeye razı olduğunu söyledi.

ABD BASKI YAPTI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in ardından Sudan’ın da İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardığını yazmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, 19 Ekim’de yaptığı açıklamada, ABD’li terör kurbanları ve ailelerine 335 milyon dolar tazminat ödemesi halinde Sudan’ı “terörü destekleyen ülkeler” listesinden çıkaracağını duyurmuştu. Sudan yönetimi de 20 Ekim’de Washington yönetiminin talep ettiği 335 milyon dolarlık tazminatı transfer ettiğini açıklamıştı.

SUDAN HALKI İKİYE BÖLÜNDÜ

Sudanlılar, ekonomik açıdan İsrail’le diplomatik ve ticari ilişkilerin yeniden başlamasına sıcak bakıyor ancak Filistin meselesinin zarar göreceği endişesi ve İsrail’in hak ihlalleri nedeniyle normalleşmeye mesafeli duruyor. Bazı Sudanlılar bu adımın hiçbir fayda getirmeyeceği gibi Filistin devletine zarar vereceğini belirtirken bazıları da ülkenin yeniden ayağa kalkabilmesinin bu hamleye bağlı olduğu görüşünü savunuyor.

Editör: TE Bilisim