Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

AK Parti’nin hazırladığı teklifte, Barolar Birliği’ne Odalar Birliği formülünün getirilmesi, baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin uygulanması Ankara, İstanbul ve İzmir gibi beş binden fazla avukatın bulunduğu illerde iki bin imza ile yeni baro kurulabilmesi öngörülüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, teklif üzerinde bu hafta son düzenlemelerin yapılacağını belirtirken, teklifin bazı baroların diğer barolar ve Barolar Birliği üzerindeki tahakkümünü kırma anlayışıyla hazırlandığını söyledi.

Baro seçimlerinin ve Barolar Birliği’nin oluşumunu yeniden düzenlenen kanun teklifi, konunun tüm tarafl arı ile görüşülerek hazırlandı. Kanun teklifi üzerinde bu hafta son değerlendirmelerin yapılması, TBMM’de grubu bulunan diğer partiler ile paylaşılması ve en geç gelecek hafta kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulması öngörülüyor. Teklifin TBMM tatile girmeden Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Teklifte, Barolar Birliği’ne ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) benzer bir formül yer alacak. Buna göre, Barolar Birliği üzerinde Ankara, İstanbul, İzmir Barosu’nun tahakkümü kırılarak, Odalar Birliği’nde olduğu gibi tüm illerin eşit temsil edilmesi sağlanacak. Baro seçimlerinde nispi temsil uygulamasına geçilecek. Ankara, İstanbul, İzmir gibi 5 binden fazla avukatın bulunduğu illerde ise iki bin imza ile yeni baro kurulabilecek.

Tahakkümü kırmak görevimiz

“Derdimiz üzüm yemek, bağcıyla işimiz yok” diyen Turan, yürüyüşte yer alan İstanbul, Ankara ve İzmir Baro Başkanlarının davet edilmelerine rağmen Meclise gelmediklerini, geçen sene de yargı reformu çalışmalarına toplantının Külliye’de olmasını bahane ederek katılmadıklarını hatırlattı. Turan şunları ifade etti: “Ben Grup Başkanvekili olarak her zaman baro başkanlarımızla görüşmeye açığım. Yürümek ne? Daha özgün bir davranış bekliyoruz. Bırakın yürümeyi, telefonumuzu veriyorum, ‘Gelin Meclise, beraber bunu değerlendirelim’ diyorum. Ama Meclise gelmediler, Külliye’ye çağırdık gelmediler, şimdi güya avukatların hakları için yürüyorlarmış. Asla avukat hakları için yürümüyorlar, kendi dar, tahakkümcü anlayışlarının bozulmasından korktukları için gündem olmaya çalışıyorlar. Şimdiye kadar tüm açıklamalarında, dinimize, diyanetimize laf edenlerin, DHKP-C’ye sahip çıkanların, ‘Dersim katliamı var’ deyip devlete çok büyük ithamlarda bulunanların, uluslararası alanda sürekli Türkiye’yi şikâyet eden birkaç baro başkanının tahakkümünü kırmak, her baro başkanının görevi olmalı.”

EN GEÇ TEMMUZ’UN İKİNCİ HAFTASI

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kanun teklifi çalışmasına ilişkin bilgi verirken, Ankara, İstanbul ve İzmir Baro Başkanları’nın yürüyüşünü de değerlendirdi. Turan, teklif üzerinde saatler süren mesai harcadıklarını, yaptıkları çalışmaya ilişkin baro başkanlarını TBMM’ye davet ettiklerini ve daveti olumlu karşılayan 30 baro başkanıyla 4 saat süren bir toplantı yaptıklarını aktardı. Turan, “Bütün paydaşlarla görüştük, bu hafta son birkaç rötuşu yapar ve kanun teklifimize son şeklini veririz diye ümit ediyorum. Tüm siyasi partilerimizle hazırladığımız teklifi paylaşırız ve sonraki hafta yani haziran sonunda Meclis Başkanlığı’na sunarız diye düşünüyorum. Temmuzun ilk haftasında komisyonlarda, en geç ikinci haftasında da Mecliste görüşülür ve karara bağlanır. Takdir tabii ki Meclisimizindir, milletvekillerimizindir.” diye konuştu

ANADOLU BAROLARI KIRILMAYACAK

Turan, teklifi bazı baroların diğer barolar üzerindeki tahakkümünü kırmak isteyen bir anlayışla hazırlandığına işaret ederken, “Teklifimiz, asla avukatların haklarına halel getirmiyor, tam aksine daha demokratik bir baroyu, daha demokratik yapı içinde bir seçim sistemini öngörüyoruz. Asla Anadolu barolarını üzen, kıran bir adım atmayacağız” mesajını verdi.

Avukatların tek söz hakkı yok

İstanbul Barosu’na kayıtlı 50 bin kadar avukat olduğunun altını çizen Turan, “50 bin avukattan sadece 8 bininin oyunu almış, aslında avukatlık yapmayıp sadece plazada bir ofiste Türkiye’nin en büyük birkaç firmasına danışmanlık yapan bir kişinin güya gençlerin, avukatların, stajyerlerin dertlerini sahipleniyormuş gibi yapmasını çok anlamsız buluyorum. Şimdiye kadar o 3-4 baro başkanından, hiçbir mesleki öneri duydunuz mu? Genç avukatların vergiyle ilgili olan sorunları, mesleki sorunları, birçok konusu var, bunların çözümü için bir tek cümle duydunuz mu?” diye sordu.

2 BİN İMZA İLE YENİ BARO KURULABİLECEK

Kanun teklifinde yer alan çoklu baro düzenlemesi ile ilgili olarak Turan şunları söyledi: “Avukatlık mesleğini organize etme görevini yapan baroların, bazı büyükşehirlerde bunu uygulama imkânı kalmadığı gözüküyor. 5 binden fazla avukatın olduğu illerde 2 bin imza ile yeni bir baro kurmaya imkân sağlanacak. Bu, tüm illeri kapsayan, tüm baroları ilgilendiren bir düzenleme değil zaten, sadece 5 binden fazla avukat olan illerde çoklu baroya izin veren bir çalışma. Bu da şu anki düzenlemede İstanbul, Ankara ve İzmir’i kapsıyor. Bu 3 ilimizin avukat sayısı 5 binden fazla olduğu için diyoruz ki bırakın daha rahat bir yönetim tarzı ve mesleki rekabet olsun. Böylece mesleki sorunlar, yani avukatlıkla ilgili sorunlar daha rahat dile getirilebilir ve tartışılabilir. Şu anda, İstanbul, Ankara, İzmir haricinde hiçbir ilimizde çoklu baro öngörmüyoruz. 5 binden fazla avukat olması kaydıyla 2 binden fazla imza şartı ile bu öneriyi ortaya koyuyoruz.”

Barolar Birliği’nde illerin eşit temsili

Turan, kanun teklifinde yer alması beklenen Barolar Birliği ile ilgili düzenlemeyi değerlendirirken, Barolar Birliği’nin baro başkanlarının birliği olduğuna işaret etti. Turan, “Avukatlar, barolarda temsil edilir ama birliğin temsili başkanlar, yani tüzel kişilikler şeklinde olur. Şu an Odalar Birliğinde temsil, nasıl tüm illerde eşit şekildeyse barolarda da aynı şekilde olabilir. Barolar Birliği’ni nüfusu büyük olan birkaç ilin tahakkümünden kurtaralım istiyoruz. Yani, bütçe dağıtımından alınan tüm kararlara kadar sadece bir iki ilin baro başkanının dediğinin olması mı yoksa 80 ilin baro başkanının eşit temsil edildiği bir birlik mi daha demokratik?” sorusunu yöneltti. Odalar Birliğinin de eşit temsile dayandığını hatırlatan Turan, “Tüm baro başkanları başkanlık olarak değil tüzel kişilik olarak temsil edilsin, eşit delege olsun. Bu tartışılır, 3 delege mi olur 5 delege mi olur ama eşit delegeyle tüm barolar temsil edilsin çünkü adı üzerinde bunun adı Barolar Birliği. Odalar Birliğinde olduğu gibi eşit başkanların eşit temsili olsun istiyoruz.” dedi.

GÖRÜŞMEK İSTERLERSE GÖRÜŞÜRÜZ

Çalışmaya karşı bazı baro başkanlarının yürüyüş yapmasına ilişkin olarak da Turan, “Yürüme gerekçeleri eğer görüşmek, randevu almaksa bunu hayretle karşılıyorum. Çünkü tüm Türkiye’deki baro başkanlarını temsilen 30 baro başkanımızın katılımıyla Adalet Bakanımız 3 saat kadar, grup başkanvekillerimiz 4 saate yakın görüşmeler yaptılar. Eğer bunda bir eksiklik görüyorlarsa, bir daha buyursunlar, bir daha görüşelim.” çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim