Canlı yayınlanan bir televizyon programında ABD’nin CAATSA yaptırımlarına dair ve dış politikadaki gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu soruları yanıtladı.

Türkiye’nin S-400 savunma sistemini, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kararı çıkmadan önce, 2017’den önce aldığını belirten Çavuşoğlu, “Uluslararası hukuku herkes bilir. ABD de bilir ama ‘Ben böyle istiyorum, böyle yapıyorum.’ olmaz. O zaman uluslararası düzen, özellikle de kurallara dayalı sistem zarar görür.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, yaptırım kararının bir müttefike karşı alınmasının da son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin S-400 alımını CAATSA öncesi yaptığının altını çizdi.

“HEM HUKUKİ HEM DE SİYASİ AÇIDAN YANLIŞ”

Türkiye’nin yaptırımlara karşı olduğunun da altını çizen Çavuşoğlu, “‘Ben 10 sene sonra bir kanun çıkarıyorum, geçmişte başka ülkelerin yaptığı anlaşmalara yönelik yaptırım uyguluyorum.’ Bu, uluslararası hukuka da uymaz, diplomasiye de uymaz. Siyasi olarak da hukuki olarak da yanlış bir karardır.” diye konuştu.

“ABD İLE DİYALOĞA HAZIRIZ”

Türkiye’nin ABD’nin yeni yönetiminden beklentilerine ilişkin bir soruya ise Çavuşoğlu, “(Joe) Biden’den beklentilerimizi sayın Biden da iyi biliyor çünkü ABD ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyen konular (Donald) Trump döneminde başlamadı. (Barack) Obama döneminde başladı.” ifadelerini kullandı.

Biden’ın, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Türkiye’yi ziyaret ettiğini de belirten Çavuşoğlu, “Bu darbeyi kim yaptı? Elebaşı kim? ABD’de yaşayan FETÖ. FETÖ konusundaki beklentilerimizi de Sayın Biden herkesten daha iyi biliyor. Diğer taraftan, ilişkilerimizi olumsuz etkileyen unsurlardan kurtulmak için diyaloğa hazır olduğumuzu da kendileri biliyor. O dönemde anlaşamasak bile iyi bir diyalog içinde çalıştık.” dedi.

“İSTEKLERİMİZİ YERİNE GETİRMESİ LAZIM”

“ABD ile üç gerilimli alanımız var. YPG/PKK’ya ısrarla verilen destek, FETÖ meselesi ve onların sorun yaptığı S-400 meselesi. Peki, normalleşebilecek miyiz Biden dönemiyle birlikte?” şeklindeki soruya, şöyle yanıt verdi:

“Eğer ABD isterse normalleşiriz. İsterse derken şunu kastediyorum, bizim bu konulardaki beklentilerimizi karşılaması lazım. YPG/PKK’ya destek vermeye devam ederse bu gerginlik devam eder. FETÖ orada yaşadığı sürece, faaliyetlerini sürdürdüğü sürece bütün dünyaya yönelik bir tehdit esasen. Beklentimiz karşılanmazsa elbette bu sorun masada sürekli olmaya devam edecek. Oysa bu sorunları, olumsuz unsurları bir kenara bırakarak bizimle iş birliği yaparlarsa, bir kenara bırakarak iki müttefik olarak ilişkilerimizi çok daha iyi bir noktaya götürebiliriz. Bunu başarabiliriz ve ABD’nin de Türkiye’ye çok ihtiyacı var bölge politikaları bakımından da. Biz burada kendimizi övmek için bunu söylemiyoruz. Stratejik düşünürse ABD, Türkiye’ye çok ihtiyacı var.”

Editör: TE Bilisim