Boğaz ağrısının tedavisi için öncelikle ağrıya neden olan durum tespit edilir. Enfeksiyon tespit edildiğinde 5-7 gün arası tıbbi müdahalede bulunulmaz. Tanınan süre geçtiğinde antibiyotik veya ağrı kesici tedavisi uygulanır. Hamile ve çocuklara Doktorlar tarafından direk ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Boğaz viral durumları Doktorlar tarafından incelenerek boğaz ağrısı için uygun tedavi uygulanır. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte boğaz ağrılarından kurtaracak iyi gelen yöntemler ve ağrıları geçiren doğal tedavi yöntemleri.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Boğaz ağrıları atlatmak boğaz ağrısının sebebine göre değişir. Boğazında kuruma yüzünden rahatsızlanan hastalara nemli ortamda kalmaları tavsiye edilir. Soğuk algınlığı yüzünden bademciklerdeki şişmeler boğazı etkiletmektedir. Boğazı rahatlatacak gıdalar, içecekler ve ilaçlar ile boğaz ağrıları geçmektedir. Artarak devam eden ve yutkunmada zorluk çıkartan boğaz ağrılarda Doktora gidilmesi gerekir.

Boğaz rahatsızlıklarına karşı kullanılan bazı doğal yöntemler iyi gelmektedir. Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak kullanılan yöntemler şunlardır:

Bal boğaz ağrısını gidermekte kullanılan en yaygın metottur. Çayın içine karıştırılan bal gece öksürüklerini dindirir. Balın yapısı gereği boğazı yumuşatarak boğaz ağrısının dinmesini sağlar. Ilık tuzlu suyla yapılan gargara boğazdaki mikropları öldürür. 3 Saat arayla tuzlu su gargarası yaparak boğaz rahatsızlıkları önlenebilir. Papatya çayı yapısı gereği içindeki maddelerle boğazdaki hücrelerin yenilenmesine olanak tanıyarak zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği ile papatya çayı boğaz ağrısına faydalı gelmektedir. Nane çayı yapısında anti-bakteriyel, antinflamatuar ve antiviral yapısı sayesinde boğaz ağrılarında ve öksürüklerde fayda gösterir. Ada çayı boğaz mukozasını kaplayarak zararlı bakterilerden ve virüslerden boğazı korur. Ada çayı hem ısıtılarak hem de gargara şeklinde uygulanabilir. Ilık suya bir çay kaşığı karbonat eklenerek boğazın yumuşaması sağlanır. Yapısında anti-fulgan içeren çemen otu çiğnenerek veya kaynatarak tüketilir. Çemen otu boğazdaki mikropları kırarak boğazın rahatlamasını sağlar. Balgam sökücü özelliği bulunan rezene boğaz ve bademcik ağrısı gibi durumlarda fayda sağlar. Suya birkaç yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek gargara yapıldığında boğaz ağrısına iyi gelir. Elma sirkesinin yapısında anti-bakteriyel özelliği sayesinde boğazdaki mikropları yok eder. Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak çiğnenerek veya emilerek tüketilir. Kadınlarda hamilelik döneminde bağışıklık sistemi düştüğü için boğaz ağrıları çokça görülmektedir. Vitamin destekleri, bol sıvı tüketimi ve dinlenme ile boğaz ağrılarının önüne geçilebilir.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Boğaz Ağrısının Sebepleri

Boğaz ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

Farenjit, Tonsillit, Özofagus iltihabı, Larenjit, Akciğer enfekisyonları, Krup hastalığı, Sigara, Hava kirliliği, Polenler, Tümör, Kirlilik, Küfler, Bakteriyel enfeksiyonlar boğaza yerleşerek boğaz ağrısına neden olur. Alerjiler sonrası vücut kendini korumak için kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar boğaz tahrişlerine neden olabilir. Temizlik ürünlerinin kimyasal yapısı boğaza uygun olmadığı için solunduğunda boğazı tahriş eder. Tahriş olan boğaz ağrır. Boğaz ağrıları virüs kaynaklıda olabilir. HIV virüsü vücuda girdiğinde boğazlarda ve lenflerde şişkinlik ile ağrı gözlemlenir. Mideni kapakçığının tam kapanmamasıyla asidin boğaza çıkması olarak bilinen reflü hastalığı boğazın tahriş olmasına neden olur.

Boğaz Ağrısının Belirtileri

Boğaz ağrılarının semptomları şunlardır:

Boğazda yanma, ağrı ve kaşıntı hissi, Yutkunma ve konuşma zorluğu, Kırgınlık ve yorgunluk hissi, Bademciklerin kızarması, ağrıması ve lekelenmesi olarak görülür.

Enfeksiyonel kaynaklı boğaz ağrılarının belirtileri şunlardır:

Ateş, Öksürük, Hapşırma, Burun akıntısı, Vücut ağrıları, Baş ağrısı, Mide bulantısı ve kusma enfeksiyonel belirtilerdir.

Boğaz ağrısıyla beraber şu durumlarda vücutta görülmektedir:

Solunum ve yutma güçlüğü, Kaşıntılar ve derice dökülmeler, Enzimden veya balgamdan kan gelmesi, Boyunda, çenede ve yüzde şişlikler diğer semptomlardır. Doktorlar tarafından boğazın kontrol edilmesiyle boğaz ağrısının nedeni bulunur.

Önerilen İçerikler:

Bademcik Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısı, solunum sorunları ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim