Muhammed Şimşek / Özel Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar, Halk Ekmek üzerinden yaşanan kirli algı operasyonunu Diriliş Postası gazetesine deşifre etti.

İBB’nin CHP’li Başkanı Ekrem İmamoğlu’na istediği yerde, istediği kişiye Halk Ekmek büfesi açtırma yetkisi adı altında “peşkeş” talebi, İBB Meclisi’nde AK Parti ve MHP’den geri döndü. İmamoğlu yönetiminin “Halk Ekmek büfesi açtırmıyorlar”, “Ekmeğin halka ulaşmasını istemiyorlar” diyerek yaygara koparttığı yetki devretme talebinin ardında neler olduğunu İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar açıkladı.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar

“YETKİ DEVRİNE RIZA GÖSTEREMEYİZ”

Kaynar, hukuken yetki devrinin sınırlarının açıkça belli olması gerektiğinin altını çizerek, “Belediye meclisine ait olan yetkinin belediye başkanına devredilmesi isteniyor. Biz de ‘meclisin yetkisinin genel olarak devri, meclisin devre dışı bırakılması olmaz, hangi konuda ne yapmak istiyorsanız onu belirtin biz değerlendirelim’ diyoruz. Halk Ekmek büfelerinde de liste gönderdiler, listeyi aynen kabul ettik. Zaten karar da oybirliği ile çıktı. Ancak, CHP’lilerin derdi, seçim öncesi ittifak ortaklarına verdikleri sözün gereği, açık ve gizli ortaklarına meclisi devre dışı bırakarak, büfe dağıtmak ise buna rıza göstermeyeceğimizi zaten belirttik” dedi.

Belediye meclisinden yetki devri istenerek, CHP’nin ittifakın görünmeyen ortağı HDP’ye destek çıkabileceğini ve buna karşı olduklarını belirten Kaynar, “Meclise ait olan yetkileri genel anlamda bir devir yapmayacağız. Ama bize şunu getirirseniz, biz filanca yerde şunu yapmak istiyoruz. Biz buna bakarız. Ama yetkiyi bana ver, meclise ait yetkiyi ben kullanayım meselesi, buna razı olamayız” ifadelerini kullandı.

“KARARDA REDDİNE GEÇİYOR”

Meclis kararında da “Mevcut büfelerin devamına, yeni büfe kurulması talebinin reddine” diye geçtiğini dile getiren Kaynar, İmamoğlu yönetimi ve ortaklarının algıya giriştiğini, maksadın farklı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynar, “Halk Ekmek büfeleri kendisi işletmiyor. Üçüncü kişilere veriyor. Zaten bizim de karşı çıktığımız yer burası. Belediye meclisinin kararıyla olacak bir işi, Halk Ekmek’e devrediyoruz. Halk Ekmek de bunu belediye meclisi adına tutup birilerine veriyor. Bizde diyoruz ki bu yetki meclise ait. Bu yetkiyi size devredemeyiz” ifadelerini kullandı.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammed Kaynar CHP’nin yeni Halk Ekmek büfe talebinin ardında HDP’ye peşkeşin yattığını, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

GÖRÜNMEYEN ORTAK İÇİN

Kaynar, CHP’li İmamoğlu yönetiminin yeni Halk Ekmek büfe talebi amacının farklı olduğunu belirterek, “Koalisyon birleşenleri var biliyorsunuz. Tanımlı olan ve tanımlı olmayan. Arada bir ‘bizim oylarımızla seçildiniz. Bizim oylarımızla o koltukta oturuyorsunuz’ diye ifadelerde bulunanlar var. HDP’nin sözcüleri de bunu açık açık söylüyor. Biz yani meclisin yetkisinin bu amaçla kullanılması tehlikesine müsaade edemeyiz” dedi.

İZİN ÇIKMADIĞINI İLERİ SÜRDÜ

CHP’li İBB meclis üyesi Ülkü Sakalar

Konuyla ilgili Diriliş Postası’na konuşan Ülkü Sakalar ise sadece AK Parti’nin izin vermediğini belirtmekle yetindi. Teklifi veren CHP’li meclis üyesi Ülkü Sakalar ise yetki devri talebinin söz konusu olmadığını ileri sürerek, AK Parti’nin yeni Halk Ekmek büfesi açılmasına izin vermediğini iddia etti. Ancak İBB Hukuk Komisyonu Başkanı Kaynar, meclis kararında yeni büfe konulması talebinin reddine dair bir ifade olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim