Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

2019 yılında Barış Pınarı Harekatı, Libya ile deniz sınırlarının belirlenmesi ve yerli otomobil gibi çok önemli işlere imza atan Türkiye, kendisini tehdit olarak görenler tarafından endişeyle izleniyor. Bu endişenin en açıkça görüldüğü ülke, haber bültenlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başlayıp, yine Erdoğan ile bittiği Yunanistan oldu. 27 Aralık’ta tanıtılan yerli otomobil için ilk andan itibaren “Şov yapıyorlar”, “Dünya piyasasında tutunamazlar”, “Kalitesi dünya standartlarında değil” gibi argümanlarla olayı karalamaya çalışan Yunan ve Rum medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yerli otomobille yeni bir devre giriyoruz” sözlerinden de rahatsız oldu. Bu rahatsızlığı bir anlamda özetleyen Proto Thema gazetesi, “Erdoğan, başlattığı şova devam ediyor. Yerli otomobil sonrası Türkiye’nin yeni bir çağa girdiğine inanıyor. Sultan figürünü iyice benimseyen Erdoğan, şimdi de halkını yerli otomobil şovuyla ‘modernlik temsilcisi’ olduğuna ikna etmeye çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

Pavlopulos da bize çattı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 2019’a veda mesajında konuşmasının ana konusunu yine Türkiye olarak seçti. Egemenlik haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yunan Cumhurbaşkanı, “Biz daima uluslararası hukukun taraftarıyız. (Türkiye gibi) Tehditle veya saldırganlıkla değil, hukukun bize getirdiği haklar doğrultusunda hareket ederiz. Bu konuda bizimle büyük oranda çelişen Türkiye’nin haklarımızı elimizden almasına da asla müsaade etmeyiz.” ifadelerini kullandı.

HALK BAHANELERLE İKNA OLMADI

Yunan sosyal medya kullanıcılarının çoğunluğu ise aynı görüşte değil. Türkler’in başarılarına kıskançlıkla bakıp bahaneler aramak yerine ülkemizin geleceğini sorgulayın” mantığında çok sayıda haber yorumunun görülmesi dikkat çekiyor. Dolayısıyla Yunan medyası, karalama kampanyası meselesinde Yunan halkını ikna edebilmiş değil.

Öte yandan Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme konusu, Türkiye-Libya anlaşmasından en çok rahatsız olan ülke sıfatında bulunan Yunanistan’da gündemden düşmüyor.

Geçtiğimiz ekim ayında olduğu gibi, Libya’da yürütülecek operasyonlarda da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleriyle geniş çaplı işbirliğine gidileceği yönünde çok sayıda haber yapılmaya başlandı.

YPG/PKK tarafından “İslamcılar/cihatçı teröristler” gibi akıl dışı sıfatlarla anılan ÖSO askerleri, Libya’da da Türkiye düşmanlarının huzurunu kaçıracak gibi görünüyor.

Bu arada Libya ile deniz sınırları belirlenmesi sonucu; Girit, Rodos ve Meis adalarının egemenlik haklarının ihlal edildiğini öne süren Yunanistan, 1 ay süren serzenişin ardından ilk adımını attı. Rodos ile Meis adası arasında seferlerin sıklığıının artırılarak her gün bir feribot seferi düzenleneceği açıklandı. Yunanistan, ana karasından yaklaşık bin kilometre uzaklıkta bulunan Meis Adası’nın 12 mil hava sahası ve karasuyu olması gerektiğini savunuyor.

Editör: TE Bilisim