Diriliş Postası Muhabiri Murat Çetin

Uygulamaları bizzat yöneten TÖTM Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Malatya Time’a konuştu. Erkurt, “Şu an klinik tabloda iyileşme gözlemliyoruz. Hastamızın kan testlerindeki C-reaktif protein (CRP) kanda yüksek seviyelerde görülmesi durumda iltihap belirteci, Ferritin ve D-dimer gibi enfeksiyon parametrelerinde iyileşmeler görüldü. Akciğer havalanması gösteren PF oranında da düzelme var. Bu akciğerin iyiye gittiğini gösteriyor. Akciğerin görüntüsü de hafiften daha iyi durumda” diye konuştu.

ÇİN İLE BENZER TABLOLAR

5 Çinli hastadan 4’ünün bu tedaviye olumlu yanıt verdiğini aktaran Erkurt, “Şu an bizim tablomuz Çin’le paralel gidiyor. Onların yaptığı çalışmalarda 72 saatte bu tip laboratuvar düzelmeleri gözlemlenmişti. Ancak yine de zamana ihtiyacımız var. İsteğimiz hastanın yaşamsal fonksiyonlarının da iyileşmesi, hasta hala ventilatöre bağlı. Çin hastalarda 12’inci günde düzelme gözlemledi, biz de 12’inci günü bekliyoruz. Bu nedenle hastayı halen stabil olarak kabul ediyoruz” dedi.

En deneyimli merkez

Türkiye’nin Kırım Kongo Kanamalı hastalığını plazma tedavisi ile yendiğine dikkat çeken Kızılay, “Bizim hastanemizde yılda 4 binden fazla hastaya plazmaferez yöntemi uygulanıyor. TÖTM karaciğer, kök hücre, kemik iliği naklinin en fazla yapıldığı merkez” dedi.

Hastanın plazma verildiği günden daha kötü olmadığını ifade eden Erkurt, “Hasta iyileşti gibi bir durum yok. Ancak umudumuz var. Sonuçların netleşmesi için 10 gün bekleyelim, bu hastalar gerçekten çok zor süreçlerden geçiyor” diye anlattı.

24 KEZ BAĞIŞ YAPILABİLİR!

Plazma tedavisinin 56 yaşındaki bir hastaya uygulandığını anlatan Erkurt, “Hastamız KOAH rahatsızlığı bulunan bir kişi, bunlar dışında şeker tansiyon gibi herhangi bir rahatsızlığı yok. Donörümüz ise 46 yaşında bir erkek hasta. Kendisi koronavirüsü yenerek donör oldu. Hatta bir hafta sonra yeniden plazma verecek, diğer hastaların iyileşmesi için çok istekli” diye konuştu.

Plazma tedavisinin bağışçıların desteğiyle süreceğinin altını çizen Erkurt, “18-60 yaş arası Kovid-19’u atlamış, klinik iyileşmeden 14 gün sonra yapılan test negatif çıkan kişiler, gönüllülük esasına göre donör olabilir. Plazma bağışçısı 2 haftada bir olmak üzere senede 24 kez plazma bağışlayabilir. Kan vermekten farksız olan plazma bağışının, bağışçılara da hiçbir zararı yok. Çin’den gelen verilere göre yoğunbakımdaki hastalarda etkili tedavi yöntemi olarak görülen plazma İçin vatandaşların bağışçı olması gerekiyor”diye anlattı. Prof. Erkurt, “Ben de bağışçıyım, uyumlu hasta çıkarsa kemik iliğimi de vereceğim” dedi.

BUNLARI HERKES BİLMELİ!

Bilim insanlarının pandemiyle mücadele için canla başla çalıştığına dikkat çeken Erkurt, “Bunlar çok pahalı tedaviler ancak Türkiye’de bu tedavi yöntemi ücretsiz. ABD’de 35 bin dolar, Avrupa’da 25 bin euro gibi ücret alınarak uygulama yapılıyor. İnsanlar bunları bilmeli” dedi. Malatya Devlet Hastanesi’nde de bir hastaya plazma uyguladıklarını anlatan Erkurt, Siirt’e de uygulama için plazma gönderdiklerini aktardı. Havaların ısınmasıyla virüsün çoğalması azalacağını belirten Prof. Erkurt, izolasyon sağlanırsa 2 ay içinde salgının bitebileceğini aktardı.

KISMİ İYİLEŞME VAR

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, geçen pazar günü iyileşen ilk hastadan örnek alındığını belirterek, “Alınan plazma yoğunbakımdaki hastaya verildi. İlk etapta yöntemin zararı var mı iste baktık, yan etki gözlemlemedik. Hatta aksine hastanın hem kan tablosu hem de akciğer filminde kısmi iyileşmeler gördük. Ama bu iyileşmeler yoğun bakımdan çıkacak düzeyde değil” dedi. Yöntemin hastalarda uygulanabilmesi için donör sayısının artması gerektiğini belirten Kızılay, iyileşen Kovid-19 hastalarını bağışçı olmaya davet etti.

Editör: TE Bilisim