Başkent Kahire’deki bazı meydanlarda ilk defa cuntacı Sisi aleyhinde gösteri düzenledi. Tahrir Meydanı da dahil bazı meydanlarda bir araya gelen Mısırlılar, Sisi karşıtı sloganlar attı. Sosyal paylaşım sitelerinde ve yurtdışından yayın yapan muhalif televizyon kanallarında düzenlenen gösterilere ilişkin video görüntüleri paylaşıldı.

Kahire, İskenderiye, Şarkiyye, Dumyat ve Suveyş’te Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanan süper kupa maçının ardından eylemler yapıldı. Twitter hesaplarında da “Tahrir Meydanı” hashtag etiketi gösterilerden sonra en çok dolaşan etiket haline geldi.

MESELE PARASIZLIK

Protestolar ülkenin demokratik yollarla ilk ve tek seçilmiş Şehit Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesi sırasında Tahrir Meydanı’nda başlatılan bağımsızlık mücadelesinin bir devamı olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Ancak Mısır’da ortaya çıkan bu manzaraya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz ülkeyi yakından tanıyan ve Tahrir Meydanı’nda cuntaya karşı verilen özgürlük mücadelesini o dönem sahada bizzat takip eden Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk, “Mısır’daki ayaklanmaların Muhammed Mursi ile bir alakası yok. İhvan-i Müslim’in ile bir alakası yok. Artık sabrımızı taşırdı, buraya kadar, biz bu diktatöre karşı isyan ediyoruz meselesi değil. Konu tamamen, baştan sona para… Millet fakirliğe isyan ediyor. Dolayısı ile yolsuzluğa o yüzden isyan ediyor” değerlendirmesini yaptı.

KÖTÜ EKONOMİYE İSYAN EDİYORLAR

“Mısır’da yaşananlar tamamen para meselesi. İnsanlar paradan dolayı sokaktalar” diyen Şentürk “Ordu’nun pozisyonu da Sisi’yi çok az destekliyor. Onlar da Sisi’den bıkmışlar. Çünkü Mısır’ın ekonomisi kötü ise bu ordu’nun da ekonomisinin kötü olduğu anlamına gelir. Son tahlilde Mısır ordusu, bankası, marketler, benzin istasyonu, tekstil fabrikaları, tarım, tarla, buğday depoları, şeker depoları gibi iştirakleri olan ülkenin en büyük üç holdinginden bir tanesi Mısır ordusunun bizzat kendisidir” tespitlerini yaptı.

Protestolar nasıl başladı?

İspanya’da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayınlamaya başladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve söyledikleri Mısır sokaklarında karşılık bulmuştu. Yönetimle uzun süre çalıştığını ve ülkede son yıllarda yapılan yolsuzlukları bildiğini anlatan Ali’nin özellikle de cuntacı Sisi’yi hedef alması ve suçlaması dikkati çekmişti. Takipçi sayısı kısa sürede hızla artan Ali, geçen pazartesi günü sosyal medya üzerinden “Sisi bu kadar yeter” adında bir hashtag açmıştı. Kısa sürede 1 milyona ulaşan hashtagın kapatılmasının ardından Ali, önceki gün Mısır’ın Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanacak olan süper kupa maçının ardından eylem yapma çağrısında bulunmuştu.

MESELE ÖZGÜRLÜK DEĞİL

Protestolar111ın Muhammed Mursi’nin ardından başlayan yeni bir özgürlük, hak ve adalet davası güden bir tarafının olmadığına dikkati çeken Şentürk, ülkede yaşananların fotoğrafını “Mısır’da ekonomi kötüye gidince Mısır ordusunun da ekonomisi kötüye gittiği için onlar da Sisi’nin arkasında değiller. Bu durumun değişmesini istiyorlar. Direkt sokağa teşvik etmiyor ama arkada durarak ve hiçbir şeye karışmayarak hatta yolları açarak zımnen destek vermiş oluyorlar. Mesele İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ile başlayan adil ve demokratik bir ülke olma talebi ve bu talep doğrultusunda ortaya çıkmış bir ayaklanma, bir ideal, bir düşünce, fikir ya da hürriyet, şeref meselesi değildir” sözleriyle net biçimde ortaya koydu.

Editör: TE Bilisim