Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi / Kosova

Kosova eski İdare ve Yerel Hükümet Bakanı Ivan Todosijeviç, Kosova’da, 24 Mart 2019 tarihli ve Zvecan’taki “Kralj Milutin” sokağında, katıldığı bir organizyonda akıl almaz açıklamalarda bulunarak, “Reçak katliamı bir kuydu. Bütün bunları üreten ve Kosova ve Metohija’daki en büyük suçları işleyen Arnavut teröristleri. Bugüne kadar kimse sorumlu tutulmadı.” diye konuşmuştu.

Çocuk katili Slobodan Miloşeviç’in eski Enformasyon Bakanı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ise, Todosiyeviç’e destek olarak Kosova’da 1999’da Sırplar’ın gerçekleştirdiği Reçak katliamının “Bir kurguydu” şeklindeki sözlerini tekrarlamıştı.

SIBRİSTAN SUÇLARINI REDDEDEREK ‘CESARET’ GÖSTERİYOR

Faşist Vuçiç’in açıklamalarına bütün Arnavut liderler ve özellikle Kosovalı siyasetçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Kosova Britanya eski Büyükelçisi Muhamet Hamiti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç’in Reçak katliamıyla ilgili açıklamalarına tepki göstererek uluslararası toplumun sessiz kalmasına öfkeli olduğunu söyledi. Eski Büyükelçi Hamiti, uluslararası camianın Vuçiç’in sarf etti aşağılayıcı sözlerini henüz kınamadıklarını kaydederek, “Sırp Cumhurbaşkanı Batı’nın Avrupa’daki en sevdiği otokrat gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. Hamiti, Vuçiç’in Reçak’taki Sırp katliamına dair açıklamasına henüz bir tepki görmediklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batılı politikacılardan ve diplomatlardan Vuçiç’in ‘cesur’ lider, reformcu hatta demokratik olarak nitelendiren övgüler duyuyoruz, görüyoruz. Ancak nadiren, onun ismini söylemeden, etrafındaki herhangi bir hafif eleştiriler görüyoruz. Vuçiç, uluslararası hukukuna göre de kanıtlanmış Reçak’ın katliamını reddederek cesur bir tavır sergiliyor. Sırbistan’ın bütün yetkilileri bu noktada cesaret gösteriyor.”

Aleksander Vuçiç bildiğimiz gibi!

Miloşeviç, Seselj ve Nikoliçle birlikte, Sırbistan’ın Kosova da dahil olmak üzere eski Yugoslav cumhuriyetlerine karşı işlediği suçlarını planladı ve aktif olarak katıldı. Ve ilk zamanlarda partide üst düzey bir pozisyon alamadığı için hukuk mezunu, patronlarına bira tedarik eden (konobari) mesleğini yapmak zorunda kaldı. Siyasi kariyerinin başlangıcından beri radikal bir partiye katıldığı için Vuciç farklı olamazdı.

Vuçiç, 2012’ye kadar Srebrenica’da soykırım işlendiğini kabul edememişti.

MİLOSEVİÇ VE SEELJ’İN ÖĞRENCİSİ

Belgrad Üniversitesinde Hukuku Bölümünü bitiren Aleksander Vuçiç, 1993 yılında Slobodan Miloşeviç, Vojislav Seselj ve Tomislav Nikoliç’in Sırp Radikal Partisi’ne (SRS) katılmıştı. Partinin ideolojisi Sırp milliyetçiliği ve “Büyük Sırbistan”ı kurmak. 24 yaşındayken SRS’nin Genel Sekreteri oldu. Sırbistan’ın en güçlü politikacısı Vuçiç, bir zamanlar Vojislav Seselj ve Slobodan Miloseviç’in arkadaşı olarak görev yapmıştı. Savaş sırasında ayrıca Enformasyon Bakanı olarak görev yaptı ve Sırp Kosova’ya karşı propagandasını yönetti. Miloseviç ve Seselj’in düşmesinden sonra, onların öğrencisi politikaya geri dönmeyi ve Sırbistan’ın başına geçmeyi başardı.

Editör: TE Bilisim