Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Dünya İnsan Hakları Konfederasyonu eski başkanı, Panteion Üniversitesi’nde hukuk profesörlüğü yapan Dimitris Hristopulos, “Türkiye ile ne zaman anlaşma yoluna gideceğiz? Savaş bittikten sonra mı?” başlıklı yazısında, Atina’nın siyasetini eleştirdi.

Konuşmasında Yunan Başbakan Miçotakis’i hedef alan Hristopulos, “Türkiye ile kıta sahanlığı, kara suları, hava sahası, aidiyeti belli olmayan ada ve adacıklar konularında anlaşmazlıklar var. Ancak Başbakan Miçotakis, tek anlaşmazlığın kıta sahanlığı olduğu yönündeki halk inanışını doğru kabul ederek hareket ediyor. Uluslararası hukuk bilmeyen halkın desteğini ve oyunu almak işe yarar bir durum.”

“MEVCUT DURUMDA ÇÖZÜM YOK”

Bu yaklaşımın uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için hiç de mantıklı bir yol olmadığının alını çizen, Hristopulos, “Şimdi bir de doğalgaz ve petrol rezervi bulma ihtimali kapsamında münhasır ekonomik alan sorunu çıktı. Mevcut durumla hareket ettikçe hiçbir çözüm yolu oluşmayacağı aşikar” diye konuştu. Hristopulos, 2018’de Kuzey Makedonya ile isim anlaşması yaparak bu ülkenin Yugoslavya’dan ayrıldığı 1991’den bu yana süregelen isim sorununu tarihe gömen Prespa Anlaşması’na atıfta bulunarak, “Türkiye ile anlaşmazlıkları çözüme kavuşturacak Prespa benzeri bir anlaşmayı Ege’de veya Akdeniz’de savaş çıktıktan sonra mı yapacağız? Neyi bekliyoruz?” diyerek iktidarı eleştirdi.

YUNANİSTAN GERMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan Yunanistan Parlamentosu, Mısır’la yapılan Akdeniz için imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasını onayladı. Yapılan açık oylamada, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ve Değişim Hareketi Partisi anlaşmaya “evet” oyu verirken, Yunanistan Komünist Partisi, Yunan Çözümü Partisi ve Mera25 Partisi “hayır” oyu kullandı. Ana muhalefet partisi Syriza ise Mısır ile yapılan anlaşmaya “çekimser” oy verdi.

RUM KESİMİ’NDEN AB’YE ŞANTAJ

Türkiye’ye karşı Yunanistan’la birlikte hareket Kıbrıs Rum Kesimi ise, Avrupa Birliği’ne şantaj yapmaya başladı. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Berlin’deki toplantısında, Doğu Akdeniz’deki gerginlik nedeniyle Türkiye’ye ve devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı iddia edilen Belarus’a yönelik ne tür tedbirler alınması ve yaptırımlar uygulanması gerektiği konusunda üye ülkeler arasında tartışma yaşandı.

Rum Kesimi, Akdeniz’de Türkiye ile hidrokarbon kaynaklarını çıkartma yetkisi üzerinden yaşanan sorun konusunda AB’nin Türkiye’ye karşı tavrını sertleştirmemesi halinde AB’nin Belarus yaptırımları kararını veto edebileceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim