Diriliş Postası Muhabiri Gökhan Yılmaz

Ülkenin teolojik lider Hamaney’den sonra en etkili adamı olan Kasım Süleymani’yi öldürerek İran ile gerilimi tırmandıran ABD’nin Irak’tan çıkarılması gündemde. Kürt ve Sünni grupların katılmadığı oturumda, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onaylayan Irak Meclisi’nde yaşananlar Irak’taki ayrışmayı gözler önüne serdi.

ABDULMEHDİ “ÇIKIN” TALEBİNİ İLETTİ

Meclisten yetki alan hükümet ABD’nin ülkeden çıkarılması için yasal hazırlığı tamamlayınca, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller’e ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki kararı iletti. Büyükelçi Tueller’i başkent Bağdat’taki ofisinde kabul eden Başbakan Adil Abdulmehdi, Irak Meclisi’nin kararına uygun olarak yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi ve ABD ile ilişkilerin sağlam bir temele oturması için ortak çalışmanın gerekliliğini söyledi.

MEKTUP ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Abdulmehdi’nin hamlesinin ardından ABD’nin Irak Görev Gücü Komutanı Tuğgeneral William H. Seely III adıyla sosyal medyaya sızan bir mektup gündemi değiştirdi. ABD’li komutanın Bağdat Birleşik Müşterek Operasyonlar Komutanı Yardımcısı Abul Amir’e hitaben yazdığı iddia edilen mektupta, “Irak Cumhuriyeti’nin egemenliğine saygıyla ve Irak Parlamentosu ile Başbakan’ın talep ettiği üzere Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu kuvvetleri yerini önümüzdeki gün ve haftalarda çekilmek üzere değiştirecektir” denildi. Mektupta çekilme detaylarına da yer verilirken Pentagon söz konusu iddiaları hemen yalanladı.

Alman askerleri gidiyor

ABD ve İran arasında yaşanan gerilim bölgedeki diğer yabancı güçleri de tedirgin etti. Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis’teki ilgili komisyonların üyelerine yazdıkları mektupta, Irak’ta bulunan askerlerinin bir bölümünün ülke dışına çıkarılacağı bilgisini paylaştı. Özellikle Bağdat ve Taci bölgesindeki asker sayısının azaltılacağı belirtilen mektupta, “Burada görev yapan askerler vakitlice Ürdün ve Kuveyt’e nakledilecek” ifadesi yer aldı. Mektupta, eğitim yeniden başladığında bu güçlerin Irak’a geri döneceği vurgulandı.

PENTAGON: ÇEKİLMİYORUZ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Pentagon’da açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, sosyal medyada dolaşan ve ABD’nin Irak hükümetine Amerikan askerlerinin çekileceğini bildirdiğini iddia eden mektubu yalanlayarak, “Irak’tan çekilmiyoruz, çekilme planımız da yok. Mektubu inceliyoruz” açıklamasında bulundu. ABD’nin çekilmediğini aksine bölgeye takviye yaptığı belirten Esper, “Bölgede kuvvetlerimizi yeniden konumlandırıyoruz. Mektup bizim pozisyonumuzla örtüşmüyor” diye konuştu.

YENİ ADRES ERBİL Mİ?

2017’de Barzani’nin ‘bağımsızlık referandumu’ yapmasını destekleyen ABD, dünyanın en büyük konsolosluk binasını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e yapıyor. 2018’de inşaatı başlayan ve ‘Büyükelçilik’ standartlarına göre hazırlanan binanın 2022’de tamamlanması bekleniyor. ABD’nin Erbil’de 2 de askeri üssü bulunuyor. Uluslararası Erbil Havalimanı’nında da askeri üs bulunduran ABD, Erbil’de 2015’ten bu yana tamamen kontrolüne aldığı Harir Hava Üssü’nü önce pistini genişletip daha sonra aktif bir şekilde kullanıyor.

Trump tehdit etmişti

ABD Başkanı Donald Trump Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararına tepki göstererek, “(Irak) Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır” demişti.

Son dönemde İran’la yaşanan krizin, İran güdümündeki Irak yönetimiyle de krize sebep olması ABD’nin uzun süredir yaptığı hazırlığı tamamlaması için fırsat olarak değerlendiriliyor. Irak’In diğer bölgelerinde bulunan askerlerinin tamamını IKBY’ye çekerek stratejik bir hamle yapmaya hazırlanan ABD’nin, bir oldu-bitti ile Barzani’nin “Bağımsızlık” talebini de olumlu cevaplaması bekleniyor. Böylece Irak’ın kuzeyindeki özerk yapı olan IKBY’ye bağımsızlık kazandırmayı hedefleyen ABD, diğer yandan dikkatleri Irak’a ve kuzeyine çevirerek Suriye’nin kuzeyinde kurmak istediği terör koridoru projesini de gözlerden uzak bir şekilde yürütmek istiyor.

Diriliş Postası Muhabiri Gökhan Yılmaz

Editör: TE Bilisim