Ukrayna dönüşü uçakta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. İdlib Mutabakatı’nın Rusya’nın desteğini arkasında alan diktatör Beşşar Esed’in rejim güçleri tarafından ihlal edildiğine dikkat çeken Erdoğan, “Bunlar şaka yaptığımızı falan zannediyor. Sonuçları olacaktır, herkes bedel ödeyecek” ifadelerini kullandı. İdlib’deki şehitlerin kanının yerde bırakılmadığını, bedelinin ödetileceğini dile getiren Erdoğan, “İdlib Mutabakatı, açıkça ihlal edilmiştir. Rejim için bunun sonuçları olacaktır. Derhal karşılık verdik, bundan sonra da gereği yapılacaktır. 76 rejim mensubu etkisiz hale getirildi” açıklamasında bulundu. Erdoğan, Rusya’nın ‘Türkiye bizi bilgilendirmedi’ açıklamasını kabul etmeyip, “Rus tarafına bütün bilgiler, koordinatları ile birlikte arkadaşlarımız tarafından verilmişti” diye konuştu.

İdlib’deki mahzun insanların Türkiye sınırlarına sürülerek alan kazanılmaya çalışıldığını belirten Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye’ye alan kazanma fırsatı vermeyeceğiz, çünkü yükümüz artırıyor. Yoğun bir çalışma yapıyoruz, 40 kilometre Suriye içinde ileri gidiyoruz ve oralara 25 bin civarında briket barınaklar yapıyoruz” dedi.

“RUSYA İLE ÇELİŞKİ YOK”

“Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz” diyen Erdoğan, Rusya’ya bir defa daha rest çekti. Ukrayna’nın bütünlüğünü, siyasi birliğini ve istikrarını önemsediklerini belirten Erdoğan, Rusya’ya meydan okudu. Libya’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı, “Askeri gözlem noktalarımız hayati rol oynuyor ve yerlerinde kalacaklar” şeklinde konuştu. Rusya ile bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmeye gerek olmadığını kaydeden Erdoğan, “Öfke ile kalkan, zararla oturur. Çok ciddi stratejik ilişkilerimiz var” dedi. Ukrayna ile yüksek düzeyli 8 anlaşma imzaladıklarını anlatan Erdoğan, 10 milyar dolar’lık ticaret hedefi belirlediklerini duyurdu. ABD’nin Ortadoğu Planı için de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs’ü vermeyiz” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim