Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov-Rusya

Rusya’da işçi olarak çalışan 600’e yakın Azerbaycan vatandaşı koronavirüs nedeniyle ülkelerine dönmek için Azerbaycan-Rusya (Dağıstan) sınırında yığılma yaptı.

Rus polisi sınırda bekleyen Azerbaycan vatandaşlarına müdahale ederek şiddet uyguladı. Ardından  onlarca vatandaş ters kelepçe bağlayarak yere yatırılarak gözaltına alındı.

“SESİMİZİ DUYUN!”

Dağıstan Sınırından ülkeye geçmek isteyen Azerbaycan vatandaşlarından K.H ‘’3 aya yakındır sınırda bekliyoruz, bütün paramız bitti ve perişan durumdayız. Hatta bazı günler yiyecek ekmek bile bulamıyoruz. Ülkeye dönmek için yaptığımız bütün müracaatlar karşılıksız kalınca sınır kapısına gelerek eylem yaptık. Rus polisi ise sesimizi bastırmak için bize işkence yaparak gözaltına aldı. Arkadaşlarımızı bayılana kadar dövüldü. Hatta içimizde ağır yaralı olanlar da var, Lütfen sesimizi duyurun’’ dedi.

200 AZERBAYCAN VATANDAŞI GÖZALTINDA!

Rus polisinin yaptığı operasyonda 50’ye yakın Azerbaycan vatandaşı yaralanırken 200 kişi de gözaltına alındı.

Dağıstan Savcılığı ise yaşanan olayda 10 polis görevlisinin yaralandığını belirtirken kamu malına zarar verildiği için olayla ilgili soruşturma başlattıklarını bildirdi.

“VATANDAŞLARIMIZDAN TEMKİNLİ OLMALARINI BEKLİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Haciyev, Azerbaycan-Dağıstan sınırında yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu bildirerek şunları söyledi:

“Bizler vatandaşlarımızı Rusya sınırından düzenli ve belli kurallar çerçevesinde ülkeye almaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 2 bin 976 vatandaşımız ülkeye getirildi. Sınırdaki vatandaşlarımızdan temkinli olmalarını ve yetkili devlet kurumlarının telkinlerine uymalarını bekliyoruz’’ dedi.

Rusya Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dimitre Peskov ise iki ülke arasında görüşmeler devam ettiğini, yaşanan hadise ile ilgili ülke liderlerinin temasta olduğunu vurguladı.

AKTİVİSTLERDEN TEPKİ 

Rusya ve Azerbaycan’da insan hakları kuruluşları ve aktivistler ise yaşanan hadiseye sert tepki göstererek “İnsanlara ters kelepçe takılarak yere yatırılması ve işkence yapılması bütün uluslararası kanunlara aykırıdır, bunu yapanları sert şekilde kınıyoruz’’ dedi.

Azerbaycan-Rusya sınırında müdahale eden polislerin OMON olması ise dikkat çekti.

OMON Rusya’da “Özel Harekat Polis Birimi” veya “Özel Amaçlı Mobil Birim” anlamına geliyor. Tehlikeli gözaltılar, isyan kontrolleri gibi şiddet olaylarında kullanılıyor ve sert müdahalesi ile biliniyor.
Editör: TE Bilisim