Araç vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? Araç vergisi borcu nasıl ödenmektedir? Soruları motorlu taşıt vergisi kapsamına giren araç sahipleri tarafından sıkça araştırılıyor. Araçları üzerinde kalan vergi borçlarını sorgulayıp ve ödeme aşamalarını merak edip araştıran vatandaşlar için gerekli adımları haberimizde sıraladık. Peki, Araç vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? Araç vergisi borcu nasıl ödenmektedir? İşte tüm detaylar haberimizde…

Motorlu taşıtlar vergisi kapsamına giren araç vergi borcu sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden herhangi bir şifreye gerek kalmadan yapılmaktadır. MTV ödeme alanına sadece T.C kimlik numarası, araç plakası ve aracın diğer bilgileri girilerek sorgulanabilmektedir. Ekranda yer alan kutucuklara T.C kimlik numarası ve plaka da girildikten sonra yine ekranda bulunan güvenlik kodunu da kutucuğa yazarak sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Ayrıca vergi kimlik numarası ile de sorgulama yapılabilmektedir. 2020 yılında “Motorlu Taşıtlar Vergisi” yeniden değerlendirme oranı %12 olarak belirlenmiş ve resmi gazetede ilan edilmiştir. Eğer vergi borcu zamanında ödenmez ise gecikme zammı uygulanmaktadır.

Gecikme oranı zammı ise 1,6 olarak belirlenmiştir. Trafikte kayıtlı olarak bulunan aracın, MTV borcu ödenmediği takdirde kişi ilk olarak Maliye Bakanlığı tarafından uyarı alınmaktadır. Uyarıya rağmen vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi durumunda, banka hesaplarına haciz konulmaktadır ve borç kişiden bu şekilde tahsil edilmektedir. MTV hesaplanırken aracın yaşı, araç tipi, silindir hacmi ve bunun gibi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Araç Vergi Borcu Nasıl Öğrenilir?

Vergiye tabii tutulan aracınızın, araç vergi borcunu öğrenebilmek son derece basit ve hızlıdır. “Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın” internet vergi dairesi web sitesi üzerinden online şekilde kullanabileceğiniz MTV hesaplama hizmeti sayesinde, aracınıza çıkacak olan MTV borcunuzu öğrenebilirsiniz. Bu işlem ise web sitesinde MTV hesaplama işlemleri “Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama” ekranından gerçekleştirilmektedir. Hesaplama işlemi için gerekli olan bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

  • Plaka veya varsa özel plaka C kimlik numarası veya vergi kimlik numarası Tescil tarihi bilgileri
  • Hesaplama işlemini yapabilmek için yukarıda belirtilen bilgilerin hepsinin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi gerekmektedir. Web sitesinden haftanın her günü ve günün her saati işlem yapılabilmektedir.

Araç Vergisi Borcu Nasıl Ödenmektedir?

Ödeme işlemi son derece kolay şekilde yapılabilmektedir. GİB internet sitesi üzerinden T.C kimlik numarası ile beraber araç plakası ve istenen diğer bilgilerin girişi yapılıp sorgulanmaktadır. Sorgulama sonrasında çıkan miktar yine internet sitesi üzerinden kredi kartı ile taksitli şekilde ödenebilmektedir. Araç vergisi borcunu kredi kartı ile ödeyecek kişilere bankalar çeşitli imkanlar da sağlayabilmektedir. Ayrıca MTV borcu ödeme noktaları arasında bulunan bankalar aşağıda belirtilmektedir.

Türkiye Halk Bankası Denizbank ING Bank Kuveyt Türk Katılım Bankası Şekerbank QNB Finansbank Yapı Kredi Bankası TEB İş Bankası Türkiye Vakıflar Bankası Türkiye Finans Katılım Bankası Albaraka Türk Katılım Bankası HSBC ODEA Bank Aktif Yatırım Bankası

Alternatif Bank Akbank Ziraat Bankası

Ayrıca MTV borcu ödemeleri E- Devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Öncelikle kimlik bilgileriniz ve şifrenizle E-Devlete giriş yapılması gerekmektedir. Sonrasında arama çubuğuna “Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama Ve Kredi Kartı İle Ödeme” yazılıp arama butonuna basılır. Çıkan ilk sayfaya girdikten sonra bu alandan vergi mükellefi olan herkes ödeme yapabilmektedir.

Kredi Kartı İle Araç Vergisi Borcu Ödenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnternet vergi dairesinden ödemelerde, ödemenin sorunsuz ilerlemesi için dikkat edilmesi gereken kısımlar şöyledir;

  • Plaka birleşik yazılır ve özel plaka “Hayır” olarak seçilir.
  • Gerçek kişiler T.C kimlik numarası tüzel kişiler Vergi Kimlik Numarası ile işlem yapmalıdır.
  • Tahsilat belgesi resmi işlemlerde kullanılmak istenirse bilgisayar çıktısı alındıktan sonra vergi dairesinde onaylatılması gerekmektedir.
  • Vadesi geçmiş MTV’ yi kredi kartı ile ödemek er zaman mümkün değildir.

Araç Vergisi Borcuna Taksit Yapılıyor Mu?

Kolay ödeme imkanından yararlanmak isteyenler için araç vergisi borcunda taksit imkanı bulunmaktadır. Şöyle ki vergi borcu her yılın Ocak ve Temmuz aylarında ödenmektedir. Araç vergisi borcu taksitleri GİB tarafından değil ödeme yaptığınız banka tarafından sağlanmaktadır. Araç vergisi borcu taksitlerinden yararlanmak isterseniz kullanıcısı olduğunuz bankadan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim