Müminlerin bayramı olarak kabul edilen Cuma gününde eda edilmesi farz olan Cuma namazının detayları Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Vatandaşlar Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Ne zaman kılınır? soruların yanıtını öğrenmek istiyor. Cuma Namazı hakkında merak edilen tüm sorular ve konuya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz!..

Cuma namazı kaç rekat?

Cuma namazı 10 rekattır ama nafile namazlarla birlikte 16 rekat namaz kılınır.

16 Rekatin dağılımı şöyledir:

4 rekat cumanın ilk sünneti,

2 rekat cumanın farzı,

4 rekat cumanın son sünneti,

4 rekat Zuhri ahir,

2 rekat vaktin son sünneti.

Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır.

Cuma namazı nasıl kılınır?

Evvelâ sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi edâ edilir. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekat Cumanın farzı kılınır.

Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.

Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

Cuma namazı farz bir namaz mı?

Cuma namazı, şartlarına haiz olan her Müslüman erkek için farz-ı ayındır. 

Cum’a Arapça bir kelime olup, ‘toplanma, bir araya gelme, toplu dostluk’ anlamlarını ifade eder. Sözlükte cumua ve cumea şeklinde de okunur. Bir terim olarak perşembe günü ile cumartesi arasındaki günün adı olduğu gibi, aynı gün öğle vaktinde kılınan iki rekat farz namazın da adıdır. Cum’a gününe, Müslümanların ibadet için mescitlerde toplanıp bir araya gelmeleri sebebiyle bu ad verilmiştir.

Cuma namazı Müslüman, akıl baliğ, hür olan her erkeğe farzdır. Cuma namazını terk etmek haramdır.

Cuma namazının farziyyeti Kitab, sünnet ve icmâ-i ümmet ile sabittir. Cum’a sûresinin dokuzuncu âyet-i kerîmesinde Cenâb-ı Allah şöyle buyurmuştur:

‘Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman, Allah’ı anmağa koşun; alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. ‘

İbn Mâce’de mevcut Hz. Câbir (r.a.)’den rivâyet edilen şu hadis-i şerîf, cuma namazının farziyyetinin sünnetle delilidir:

‘Ey insanlar, ölmeden önce Allah’a tövbe ediniz. (Başka işlerle) meşgul olmadan önce de sâlih ameller işlemeye çalışınız. Allah’ı çokça zikretmek ve gizli ve açık olarak çokça sadaka vermek suretiyle, sizin ile Rabbiniz arasındaki bağı güçlendiriniz. (Böyle yaparsanız) hem rızıklanırsınız. hem de (Allah tarafından) hatırınız hoş tutulur. Şunu biliniz ki: Yüce Allah şu bulunduğum makamda, şu günümde, şu ayımda ve şu yılımda sizlere cumayı farz kılmış bulunuyor. Ve bu kıyâmete kadar böylece devam edecek.’

‘Benim hayatımda ya da benden sonra adaletli yahut da zâlim bir imamı bulunduğu hâlde, onu hafife alarak yahut da inkâr ederek kim terkederse; Allah, onun iki yakasını bir araya getirmesin, hiçbir işini mübarek kılmasın. Haberiniz olsun, böyle bir kimsenin ne namazı vardır ne zekâtı, ne haccı, ne orucu ve ne de iyiliği, tâ ki tövbe edinceye kadar. Artık kim tövbe ederse, Allah, onun tövbesini kabul etsin.’

‘Şunu da biliniz ki: Hiç bir kadın bir erkeğe imam olmasın. (Okuması düzgün olmayan bir bedevî) Arap, bir muhacirin önüne geçip imam olmasın. Fâcir bir kimse de, kılıcından ya da copundan korktuğu bir zorbanın kendisini zorlaması hali dışında da mü’min bir kimseye imam olmasın. ‘ (İbn Mâce, Sünen, İstanbul 1401, I, 343, Hadis no: 1081).

Editör: TE Bilisim