Cumhurbaşkanı Thaçi Paris’te düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunarak, ne etnik esaslarca sınırın ne de nüfusun yer değiştirmesi olmayacağına ifade etti.

Thaçi, “Devlet düzeyinde sınırlar tanınmazsa, iki bağımsız ve egemen ülke olarak karşılıklı tanınma da olamaz. Bundandır Kosova devleti tarafından kurulacak komisyonlar arasında devlet sorumluluklarına ait profesyonel komisyon uluslararası camianın arabuluculuğuyla sınır çizgilerinin belirlendiği Makedonya ve Karadağ’la olduğu gibi sınırın belirlenmesi için Sırbistan makamlarıyla da çalışmalarını sürdürecektir. Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog süreci ve son görüşme, tamamen şeffaf geçti. Sn. Mogherini’nin açıklamaları yayımlandı ve anlamak isteyenler nelerin meydana geldiğini öğrenebilirler, oysa benim açıklamam Arnavutça ve Sırpça yayımlandı. Birçok konunun kapsanacağı kapsamlı bir anlaşmaya varılması için çalışıyoruz. İki devletin devletlerarası sınıra sahip olmasının gerektiğine göre, anlaşma sonucu varılacak sınır çizgisinin belirlenmesi konusu nihai konulardan biridir” diye konuştu.

“VİZE SERBESTİSİ AJANDAYA DAHİL EDİLMELİDİR”

Vize serbestisinin Bakanlar Konseyi toplantısının ajandasına dahil edilmesi ihtimali olduğunu vurgulayan Thaçi, “Kosova için vize serbestisi ajandaya dahil edilmelidir, oylama yapılmalıdır. Nihayetinde hiçbir AB üye ülkesinin vize serbestisine dair çekimserliğini anlamıyorum, olsun ki gelecek yılın baharında Avrupa Parlamentosu için seçimler düzenlenecek. Fakat Avrupa’da hiç kimse popülist hareketlerden etkilenmemelidir. Kosova özel bir yerdir, yüzde 95’i vize serbestisi olmak üzere devlet olarak tüm kriterleri ve standartları hayata geçirdik. Kosova için vize serbestisi kararının alınmamasının, reddedilmesinden çok daha zor olduğunu samimiyetçe düşünüyorum, çünkü o zaman bu ülkeler hakkında Kosova vatandaşları tarafından da önyargılar oluşacaktır.

Vize serbestisi Bakanlar Konseyi’nin ajandasına dahil olmazsa bu tür bir vaka Kosova’nın suçu olmadan bir riski teşkil edecek, yani mazeretsiz bir ertelemeye neden olunacak” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN KOSOVA’NIN GERÇEK DOSTU”

Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Paris temasları kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bir araya gelerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kosova ve Batı Balkanlar’ın gerçek bir dostu ve güçlü bir destekçisi olarak nitelendirdi.

“Twitter” hesabından mesaj paylaşan Thaçi şu ifadelerini kullandı:

“Her zaman olduğu gibi bu kez de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmek ve konuşmak muhteşemdi. Erdoğan Kosova ve tüm Batı Balkanlar’ın gerçek dostu ve güçlü bir destekçisidir. Özgürlüğümüz, barışma ve Avro-Atlantik yolculuğumuzdaki desteği için kendisine her zaman müteşekkiriz.”

Editör: TE Bilisim