Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ersoy, turizm sezonuna yönelik “Bizim öngörümüz mayıs sonuna ertelenecek, şu anki gidişat onu gösteriyor.” dedi.

Bakan Ersoy, 15 Nisan’ın çok kritik bir tarih olduğuna, dünyanın ve Türkiye’nin bu tarihe ne şekilde gireceğinin önemine işaret etti.

Turizm sezonunun ertelenmesine ilişkin Ersoy, “Bizim öngörümüz, mayıs sonuna ertelenecek, şu anki gidişat onu gösteriyor. Ramazan Bayramı bizim için başlangıç olabilir, iç turizm hareketleriyle Ramazan Bayramı ile birlikte turizm hareketleri de Türkiye genelinde başlar diye umuyoruz.” diye konuştu.

TURİZM ÇALIŞANLARINA MESAJ

Ersoy, turizm sektöründeki çalışanların durumlarını da değerlendirdi. “Askıda duran” personelin geçmişte kısa çalışma programına dahil edilemediğini ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptıklarını görüşmeler sonunda bir mütalaa yayımlattıklarını aktaran Ersoy, “Artık onlar da yararlanabiliyor. Turizm sektöründe askıdaki personel kısa çalışma programına dahil edilebiliyor. Özellikle turizm işletmelerine buradan duyuruyorum, lütfen askıdaki personeli geri çağırsınlar, işe girişlerini yapsınlar ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırsınlar.” dedi.

TİYATROLARA DESTEK PAKETİ 

Bakanlığa bağlı kültür ve sanat kurumlarında ne gibi önlemler alındığı yönündeki soruya da Ersoy, bu sene için tiyatroların 2019-2020 destek paketlerinde sergilemeyi taahhüt ettikleri performansları gerçekleştiremeseler dahi ödemelerinin yapılacağını bildirdi.

Bakan Ersoy, ayrıca tiyatrolara 2020-2021’de verilen destekleme paketlerindeki destek tavan limitini yukarı çektiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Destek kapsamına aldığımız tiyatro sayısında da ciddi artışa gidiyoruz. Başvuruları temmuz başına, ödemeleri de eylül başına çekiyoruz. Ortalık yatıştıktan sonra finansman ihtiyaçları olacak, o finansman destek paketlerini erkene çekiyoruz ki sezona daha rahat girsinler. Üçüncü nokta, özel tiyatrolarla bu kriz sırasında çok görüşmeye başladık, oradaki arkadaşlar bizi ziyaret ediyor, biz de toplantılara katılıyoruz. Onlarla ilgili de destek paketi hazırlıyoruz. Özellikle tiyatro sahnelerinin kapasiteleri ve istihdam ettikleri SGK’lı personel ve sanatçılarıyla orantılı bir destek paketi hazırlıyoruz. Çok kısa sürede bunu da kesinleştirip, bu destek paketinden özel tiyatroların iştiraki olan personelin yararlanmasını sağlayacağız.”

Editör: TE Bilisim