Vatandaşlar ödemekle yükümlü oldukları vergi borçlarının miktarını öğrenmek için artık vergi dairelerine gitmek zorunda kalmıyor. Günümüzde sanal ortamda bir tıkla birçok resmi işlemi gerçekleştirmek veya detaylarını öğrenmek mümkün. Son günlerde internette sıkça araştırılan konulardan biri de vergi borcu detayları.. Peki, Vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet’ten vergi borcu nasıl öğrenilir? Vergi borcu öğrenme konusuna ilişkin detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Vergi borcu sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet’ten vergi borcu nasıl öğrenilir?

Vatandaşların Gelir İdaresi Başkanlığı’na vergi borcu olup olmadığını öğrenmeleri için iki seçenek bulunmakta. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı’na giderek memurlar tarafından sorgulatmak ikincisi ise e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasında sorgulama yapmaktır. e-Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulatma işlemi için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayan vatandaşların en yakın PTT şubesine giderek şifre almaları gerekmektedir. Alınan şifre ile sisteme girildikten sonra şifrenin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini de hatırlatalım.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasına girilmesi gerekiyor. e-Hizmetler adı altında toplanan bu sorgulama işlemlerinden Vergi Borcu Sorgulama yazan yere tıkladıktan sonra ekranda iki farklı seçenek size sunulacak. Bunlar Güncel borçlar ve Toplam borçlardır. Bu iki seçenekten ilki olan Güncel Borçlar hali hazırda ödemesi devam eden borçları görünmektedir. Bu borçlar belirlenen tarihe kadar ödeme işleminin yapılması gereken borçlardır. Borcun belirlenen tarihlerin geçmesi bu borcun üzerine faiz getirileceği anlamına gelir.

Herhangi bir bankaya veya ATM üzerinden ödeme yapamayacak olan vatandaşlar için se yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Vergi Levhası Sorgulama adresi üzerinden borç ödemeleri kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

‘İNTERNET VERGİ DAİRESİ’ NEDİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan, vergiye uyum maliyetlerinin azaltılarak, gönüllülük esasına dayanan uyuma teşvik edilmesi ve geri bildirimlerle ödemeyi kolaylaştırmaya yarayan bu sistemde vergi işlemlerinin daha kısa sürede halledilmesi amaçlanmaktadır.

Vergi işlemlerinin zamana ve koşula bağlı kalmadan her yerden kısa sürede halledilebilmesini sağlayan bu sisteme ayrıca İntenet Vergi Dairesi adı da verilmektedir.

İntenet Vergi Dairesinden yapılacak diğer işlemler;

Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj)

Adıma Yapılan Kira Ödemeleri

Adres Değişikliği Bildirimi

Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)

Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)

Beyanla Trafik Para Cezası Ödeme

Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi

Cep Telefonu Harcı Ödeme

Ceza İndirim Talebi ( VUK 376 Talep Dilekçesi Girişi)

Dilekçe Sorgulama

e-Belge Doğrulama

e-Tebligat Başvuru İşlemleri

e-Tebligat Görüntüleme

e-Vergi Levhası Doğrulama

e-Yoklama Fişi Görüntüleme

Editör: TE Bilisim