ABD ile Çin arasında süregelen uluslararası ölçekteki ticaret savaşlarında ABD’den yeni bir hamle geldi. ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarısıyla, Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine uyguladığı asimilasyon politikaları nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım uygulanması kararı bağlandı. Karar, yapılan genel kurul oylamasında 407 kabul oyuna karşı 1 ret oyuyla kabul edildi.

TASARIDA İHRACAT KISITLAMASI YAPTIRIMI DA VAR

Geçen ay ABD Senatosunda kabul edilen tasarının farklı bir versiyonu olan tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı.

TOP ARTIK BEYAZ SARAY’DA

Bununla birlikte tasarıda, gözetleme amaçlı kullanılabilen tüm ABD menşeli cihazların Çin’e satışının yasaklanması istenirken, Beyaz Saray’dan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerinde rolü olan tüm Çinli yetkililerin isimlerinin 120 gün içinde Kongreye gönderilmesi de talep edildi. Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen tasarının önce birleştirilmesi ve daha sonra imzalanması için Beyaz Saray’a gönderilmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, tasarıya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, ABD olarak bölgedeki azınlıkların maruz kaldığı baskıyı görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim