Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), önce Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşıya, ardından da Moderna’nın Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı verdi.

Onayın verilmesinin yanı sıra aşıların yan etkileri gündeme geliyor. Özellikle alerjisi olan bireylerin ilk aşamada aşı yaptırmaması gerektiği uyarısını yapan doktorlar, İngiltere’de Pfizer-BioNTech aşısını uygulayan iki sağlık görevlisindeki ciddi yan etkisinin ardından daha da dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

MODERNA AŞISINDA DA YAN ETKİ GÖRÜLDÜ

Moderna aşısında ise yan etki özellik estetik yatıran hastaların dolgu yapılan bölgelerinde iltihaplanma ve şişlik olarak ortaya çıktı. Haber, New York Post’da yayımlandı.

Meydana gelen yan etkinin bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak ifade eden dermatoloji uzmanı Dr. Shirley Chi, “Aşı yapıldığında bağışıklık sistemi daha hızlı çalışmaya başlar. Bu süreçte bağışıklık sistemi vücutta doğal yollardan oluşmamış dolgu gibi maddelere karşı iltihaplanma gibi tepkiler verebilir” dedi.

DOLGU YAPTIRANLAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Kaliforniyalı doktor Chi, yan etki görülen gönüllülerden birine aşıdan 6 ay önce yanak dolgusu, diğerine ise dudak dolgusu yapıldığını ifade ederken, hastaların steroid ve anti-histamin tedavisiyle sağlıklarına kavuştuklarına dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim