Hafta başında istihbarat devlerine kafa tutacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu ile gururlanan Türkiye, etrafının ateş çemberine döndüğü dönemde, düşman kuvvetlerini korkutacak bir silaha daha kavuştu. ASELSAN ve ROKETSAN işbirliği ile yapılan ilk hava savunma füzesi Hisar-O’nun test atışları Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla Aksaray’da yapıydı. Devrin en yüksek teknolojileriyle donatılan füze, belirlenen hedefi tam 12’den vurdu. Test atışlarının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Işık, Türkiye’nin savunma sanayiinde söz sahibi olma hedefinin bulunduğunu, bu bağlamda da düşman ülkelerinin geri adım atacağını ifade ederek, şunları söyledi:

Bizim için vatan borcu

“Bu sistemleri milli ve yerli imkanlarla geliştirmek hepimizin görevi, vatan borcu adeta. Çünkü kritik sistemlerin geliştirilmesi bizim için tek yol. Bir takım dost bildiğimiz ülkeler en küçük bir sorunla karşılaştığımız zaman hemen bir ambargo koyma, bir kısıtlama getirme gibi alışkanlığa sahipler. Onun için bizim bütün kritik teknolojilere sahip olma, onları geliştirme ve dünyanın sayılı ülkelerinden biri olma hedefimiz var. Biz burada güçlü bir savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin ülkemize yan bakma durumu olamaz.”

Füze savunma sistemi

Türkiye’nin yatırımlarda geride kalmış olmasına rağmen hızla ilerlediğini aktaran Bakan Işık, uzun menzilli füze ve füze savunma sisteminin yapılacağının sinyalini vererek, “Şimdi daha ileri sistemleri hayata geçirmek için yoğun bir gayret var. İşte bugün burada Hisar sisteminin test atışını yaptık, atışa şahitlik yaptık. Bundan gerçekten mutluluk ve gurur duyduk. Türkiye, hava ve füze savunma sistemlerinde kritik teknolojileri hem elde etmek hem de geliştirmek durumunda. Türkiye aslında geç başlamasına rağmen önemli bir mesafeyi aldı. İnanıyorum ki, bundan sonra daha hızlı mesafeleri alacağız ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerine sahip olacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim