Tapu için gerekli evraklar Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Gayrimenkul tapu işlemleri Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Tapu alış ve satışı için ayrı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler birbirine benzerlik gösterse bile kişi gerekli tapuda sorun yaşamamak için gerekli evraklar eksiksiz temin etmelidir.

Tapu Satışlarında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Tapu satışı için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

Tapu aslı veya fotokopisi, Vesikalık 1 adet fotoğraf, Nüfus cüzdanı ve fotokopisi, Vergi borcu yazısı yoktur yazısı, Vergi borcu ödendiğine dair varsa makbuz, Emlakçı için düzenlenen vekaletname (işlemi emlakçı yapacaksa).

Tapu Alışlarında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Tapu alışı için istenen evraklar şu şekildedir:

Vesikalık fotoğraf 2 adet, Nüfus cüzdanı ve fotokopisi, Noterden alınmış vekaletname (Alıcı ya da satıcı adına başkası işlem yapacaksa), Konutlarda DASK belgesi.

Tüm belgeler tapu alış ve satış için eksiksiz tamamlandıktan sonra tapu harç bedeli ödenmesi gereklidir. Tapu harç bedeli ödendikten sonra işlem gerçekleşmiş olacaktır. Tapu harç ücreti alıcı ve satıcıdan belirlenen bazı oranlara göre alınmaktadır. Tapu harç ücreti kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan ya da işlemin yapıldığı yerin vergi dairesinden ödenebilmektedir. Tapu işlemleri için gerekli evraklar https://randevu.tkgm.gov.tr/tr/Appointment/AppointmentDocuments linkinden öğrenilebilir.

Tapu Harcı Masrafları Ne Kadar?

Tapu harcı masrafı alıcıdan ve satıcıdan eşit oranlar çerçevesinde alınan bir bedeldir. Satışı gerçekleşecek tüm gayrimenkullerden tapu harcı istenmektedir. Bu harç ücreti satış bedelinin %4’ü kadardır. Tapu harç ücretinin %4’lük oranı alıcı ve satıcıdan eşit oranda alınır. Yani alıcıda satıcıda satışın %2’si kadar tapu harcı ücreti ödemektedir. 200.000,00 TL’lik bir konut satışından satıcı bu tutarın %2’si kadar tapu harcı ödemektedir. Aynı şekilde alıcıda satış ücretinin %2’si kadar oranda ödeme yapmak zorundadır. Toplam %4’lük tapu harç ücreti 4.000 TL olacak şekilde hesaplaması yapılır. Satış işlemlerinde hizmet bedeli olarak 157 TL ücret alınmaktadır. İlave olarak 21,50 TL ilave hizmet bedeli satış sırasında ödenmektedir.

[su_note note_color=”#ffe3e3″ text_color=”#373737″ radius=”20″]Tapu harcı hesaplaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu bağlantıyı dirilispostasi.com/2020-tapu-harci-hesaplama-nasil-yapilir-hbrk1 ziyaret edebilirsiniz.[/su_note]

Tapu İçin Çağrı Merkezi ve E-randevu Sistemi Üzerinden Randevu Nasıl Alınır?

Çağrı merkezi veya web sayfası üzerinden randevu almak işlemlerin daha hızlı şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Tapu müdürlüğünde zaman kaybetmeden işlemler daha kolay gerçekleşmektedir. Bu saye de tapu müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmadan tüm tapu işlemleri zamanında halledilebilmektedir. Tapu işlemlerinden önce mutlaka çağrı merkezi veya e-randevu sistemi üzerinden randevu alınmalıdır. Alo 181 çağrı merkezi aranarak randevu alınabilir. Ayrıca Tapu Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden e-randevu oluşturulabilir.

Tapu Harcı Ödemesinin Yapılabileceği Bankalar Nelerdir?

Tapu harç ücreti bankalar aracılığı ile yapılacaksa harç ödemesi yapılacak bankalar şunlardır:

Ziraat Bankası,

Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, PTT, Emlak Katılım Bankası.

Tapu İşlemlerinde Yapılacaklar ve Tapu İşlemlerinden Sonra Yapılacaklar Nelerdir?

Tapu işlemleri sırasında yapılacaklar şöyledir:

Randevu saati ve gününde satıcı ve alıcı tapuda hazır olmalıdır. Okuma yazması olmayanlar için 2 şahit bulunmalı. Harç ücretinin dekontları işlemi yapacak personele verilmeli. Satıcı ve alıcı arasında tüm evraklar eksiksiz imzalanmalı. Bankadan kredi kullanılmış ise kredi açılış evrakı hazır olması gereklidir.

Tapu işlemlerinden sonra şunlar yapılmalıdır:

Fatura işlemleri için gerekli kurumlara gidilip isim taşıma işlemleri yapılmalıdır. Nüfus müdürlüğünden gerekli ikametgâh işlemleri yapılmalıdır.

Belediyeye giderek emlak vergisi için bildirimde bulunulmalıdır.

Bu yapılacaklar eksiksiz yerine getirilmesini gerekmektedir. Aksi takdirde tapu işlemlerinde yaşanacak herhangi bir olumsuzluk için tekrar sıra alınarak zaman kaybı yaşanması işlerin uzamasına sebep olacaktır.

Editör: TE Bilisim